Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Mi a különbség a méhek és a darazsak között?

Darázs vagy méh, még vagy darázs? – ez itt a nagy kérdés. Nem mindegy, hogy melyik rovarral állunk szemben! Nagyon sok köztük az egyezőség, de a különbségek is óriásiak.

Sokszor szó szerint, hiszen egy aprócska méh mellett a lódarázs gigantikus nagyságú. Az azonban biztos, hogy mindkét rovar a hártyásszárnyúak csoportjába tartozik, és nem csak ez köti össze őket.

Ebben a bejegyzésben érdekességeket ismerhetünk meg a méhek és darazsak közötti hasonlóságokról és különbségekről.

A méhek jók, a darazsak rosszak?

Albert Einstein állítása szerint, ha eltűnnek a méhek a Földről, az emberiség csupán pár évvel élné túl. Sajnos valószínűleg igazat kell adnunk neki, ugyanis, ha ezek a hasznos kis rovarok kipusztulnak, akkor a növények beporzása lehetetlenné válna, ami beláthatatlan következménnyel jár.

Ilyenkor komoly élelmezési gondok alakulnak ki, mert nem teremnek a gyümölcsök, haszonnövények. Sem az állatoknak, sem pedig az embereknek nem lesz mit enniük.

Van egy német mondás is, mely szerint az Isten teremtette a méheket, a darazsakat pedig az ördög. Ez azonban így nem teljesen igaz, mert bár a méhek nagyon szorgalmas, hasznos jószágok, a darazsak sem feltétlenül kártékonyak.

A tőrös darázs kifejezetten hasznos és ártalmatlan, védett rovar, a szúrása sem veszélyes. Nagyon félénk állat, ha elhessegetjük, akkor békén fog hagyni minket. Egyáltalán nem agresszív, de nagyon hasznos, jó kártevőirtó.

A darazsak

Ha a többi darázsfajtát nézzük, akkor magányos darázzsal ritkán találkozunk, mert főleg az erdőben élnek. A társas darazsak egy része az, melyekkel kapcsolatba kerülhetünk. Nagy részükre jellemző az agresszivitás, ugyanis védik a királynőjüket és a fészket. Ezért lehetőség szerint kerüljük el a fészkeket. Számos vállalkozás fő profilja a darázsirtás Budapest vagy az ország más területén, őket kérjük fel, ha problémánk akad.

A darazsak mérete nagyobb, mint a méheké, azonban kinézetre hasonlóak hozzájuk. Általában fekete és sárga színben pompáznak, zümmögő, dongó hangot adnak. Kicsit szőrösek, hártyás szárnyú rovarok. Gyakran szerves hulladékkal, gyümölccsel, fehérjével, azaz más rovarokkal, pókokkal, olykor méhekkel is táplálkoznak.

A méhek

A méhek lényegesen szelídebb jószágok, mint a darazsak, azonban ők is támadnak és harciasssá válnak, ha veszélyben érzik magukat vagy a fészküket. Kisebbek, mint a darazsak, csak a méhkirálynő nagyobb, kb. 22 mm. A herék alig érik el a 2 cm-t, a dolgozó nőstények kb. másfél cm hosszúak.

Színük a világosabb, aranybarnától kezdve egész sötétbarna is lehet, a potrohuk mindig csíkos. Főleg nektárt és virágport esznek, amit be is gyűjtenek, és elraktározzák.

A méhek és darazsak csípése

Mindkét rovar képes a csípésre, de csak a nőstények. A darazsak csípése sokkal durvább, mert fullánkjuk végén kampók vannak, és többször is képesek szúrni. A méhek fullánkja más, mert annak három ága van, ami visszahajló, ezért fullánkjuk beleszakad az áldozat testébe, így önmagukat is elpusztítják a támadással.

Ezek a rovarok a szúrással méreganyagot juttatnak az áldozataikba, de a darazsak mérge jóval erősebb. A szúrás helye mindig megduzzad, erős fájdalmat okoz. Az arra allergiások ellenanyag hiányában meg is halhatnak, ha rossz helyen, például nyakon éri őket a csípés.

A dongó, azaz a poszméh

Róla se feledkezzünk meg, mert nagyon hasonlít a darázsra és a méhre is. A dongó a legnagyobb termetű méh. Testalkatát, valamint súlyát és szárnyfelületét tekintve szinte érthetetlen, hogy hogyan képes a repülésre.

Szőrös teste vaskos és tömött. Nagyon békés, nem agresszív. Lelkesen gyűjti a virágport. Hűvösebb időben, szemerkélő esőben, szélben is szorgalmasan dolgozik. Mivel veszélyeztetett rovar, ne bántsuk, mert nagyon hasznos a természetben!