Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Csótányirtás

A csótányirtásról

A csótányokról

Védekezés

Árajánlatkérés

Csótányirtás Budapesten – A csótányokról

A csótányirtás előtt érdemes megismerni a csótányokat, hogy tudjuk mivel is állunk szemben. Magyarországon a legtöbb példányban előforduló csótányok a konyhai csótány, német csótány, amerikai csótány és az erdei csótány. A csótányok a leggyakrabban környezetünkbe kétféleképpen kerülnek. Vagy az épület szerkezeti sajátosságait kihasználva (rések, hézagok, tömítetlenségek, csőáttörések, összefolyók…stb.) másznak be, vagy valamilyen tárggyal, termékkel hurcolja be az ember otthonába. Ha csótányt észlelünk a környezetünkbe, nagyon fontos, hogy pontosan kerüljön a fajta meghatározásra, mert nem a rovar kiirtása a nehéz feladat, hanem a visszafertőződés megakadályozása.

Ezért, pontosan kell ismernünk az adott csótány fajtáját és szokásait. Minden csótány fajtára más élőhely, szaporodási ciklus, és szokások a jellemzőek. Ne gondoljuk azt, hogy minden csótányt, minden körülmények között azonosan lehet maradéktalanul irtani. A csótányok irtása a szakemberek által alkalmazott rovarirtószerekkel irtható hatékonyan. Ennek oka többek között az irtószerek összetétele, hatóanyag tartalma. A lakossági termékek és a különböző csapdák nem alkalmasak a búvóhelyükön fészkelő rejtve maradt rovarok elpusztítására.

Gélezés

A csótányirtó gél hatékonysága a megfelelő terméken (melyet a helyes irtószer választással lehet biztosítani), a termék kiemelkedő csalogató hatásán, a konzisztencia megtartó képességén és a felhasznált mennyiségen múlik. Sokan helytelenül alkalmazzák és ezért az emberekben megosztja a módszerről alkotott véleményeket, pedig az egyik legjobb csótányirtási technológia. Az irtószer hatástartóssága kimagasló a permet alapú irtószerekkel szemben, a gél formulációnak köszönhetően pedig az irtás semmilyen komfort vesztéssel nem jár. Előnye még az is, hogy szelektív, így a környezetet nem károsítjuk másodlagos módon és a hasznos rovarokat nem pusztítjuk indokolatlanul. Alkalmazása olyan körülmények között javasolt, ahol nedves a környezet (konyha, fürdő, wc, mosókonyha..stb.), ahol a takarítási szokások nem teszik lehetővé, hogy egy a permet sokáig a felületen maradjon.

Csótányirtás – A hagyományos permetezés

A hagyományos permetezés mindmáig egy olyan módszer, melyet nem lehet kiváltani, ha kimagaslóan nagy a csótány fertőzöttség és gyors gyérítő hatást akarunk elérni, el kell fogadni, hogy nincs más választás. A permetezés során a jó minőségű rovarirtószer biztosítani tudja az azonnali ölő hatást, ezért a búvóhelyükön megzavart csótányokat menekülés közben már lehetséges pusztítani, így nem történik meg a szétkergetésük, más helységek átfertőzése. A permetezést követően az irtószernek hosszú ölő hatása igazából nincs (a gélhez viszonyítva), mivel a fizikai és környezeti hatásokat az irtószerek rosszul viselik (ilyen pl. a poros vagy nedves környezet). Az irtást már előre borítékolhatjuk, hogy ismételni szükséges a csótány fejlődésének és mennyiségének figyelembevételével.

Csótányirtás – Kiegészítő módszerek

Vannak azok a körülmények amikor a csótányok irtását még inkább gyorsítani szeretnénk, ezért kiegészítő módszereket lehet a permetezés mellett alkalmazni. A köztudatban elterjedt ködölés (amit sokan gázosításnak mondanak, teljesen tévesen), füstképzés elsődlegesen a permetezés mellett kiűző hatást biztosít. A köd vagy füst a résekbe, hézagokba bejutva ott a rovarokat irritálva menekülésre késztetnek és a felületekre a permetezéssel kijuttatott irtószeren átszaladva érintkeznek a rovarirtószerrel. A ködölés felelősségteljes alkalmazása számtalan körülmény figyelembevételével kell, hogy történjen. Előfordulhat, hogy a ködölés/füstképzés több kárt okoz, mint hasznot, vagy semmilyen hozzáadott értéket nem képvisel az irtás során.

A konyhai csótányok

A városi környezetben találkozhatunk legtöbbször a konyhai csótányokkal. A konyhai csótányok (sváb bogár), a csatorna hálózatot használja közlekedésre és használja lakhelyéül. A csatornában a számára minden megtalálható, állandó hőmérséklet, folyadék és szerves anyagok sokasága a táplálkozáshoz.

Amikor a csatorna hálózatban megnövekszik a vízmennyiség akkor ott a hely szűke arra kényszeríti, hogy a jól megszokott környezetéből meneküljön. Ekkor szokott megjelenni a pincékben, lakásokban. A rovar számára mivel a környezet nem megszokott gyakran elpusztul magától. A csótány irtása házilag könnyű és valóban lehetséges.

Biztos megoldás, ha első lépésként az összes padlóösszefolyót és csatornával kapcsolatos vezetéket tömítünk, vízzel telítünk, így biztosítva, hogy ne jusson ki a csatornából. Ha megjelenik akkor egy-egy példányt el is tudunk kapni, ezzel garantálva, hogy ne szaporodjon el. Ha viszont rendszeresen jelenik, meg, vagy tömegesen akkor nincs más választás, csak a szakember segíthet.

Az erdei csótányok

Budapest nyugati részén néhány évente nagyobb rajzást követően az épületekbe is bejutnak az erdei csótányok, melyek megtévesztő módon hasonlítanak a német csótányokra. Ezeknek a csótányoknak a kártétele és egészségügyi kockázata alacsonyabb, mivel természetes környezetben az aljnövényzetben, avarban élnek. Ott mivel nem igazán találkoznak kórokozókkal, ezért kisebb mértékű kockázatot jelentenek, mint rokonaik. Az erdei csótányt könnyű felismerni mivel egyetlen csótányfaj mely röpképességét megőrizte. Ha bejut az épületbe ott gyorsan elpusztul, mivel a környezet teljesen idegen a számára és a létszükségletet biztosító folyadék hiányában hamar kiszárad.

A német csótány

Kis méretű vöröses barnás rovar, melyeknek csápjai testével körülbelül azonos méretűek? Ez bizony a német csótány. A német csótány irtása a csótányok közül a legegyszerűbb, mivel úgynevezett gócokat alkotnak. Ha a góc felkutatásra kerül akkor könnyen és maradéktalanul irthatóak. A német csótányok a legtöbbször valamilyen élelmiszerrel (rekeszek, csomagolt élelmiszerek) kerülnek be otthonunkba. Társasházi környezetben sajnos viszont a szomszédoktól történő átfertőzödés a leggyakrabb jelenség. A szomszédoktól átmászó rovarok nagy bosszúságot tudnak okozni, ezért a csótányirtás akkor a legeredményesebb, ha a minél több szomszédos lakásra kiterjed.

    Kérjen tőlünk árajánlatot!

      Kérjen visszahívást!