Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Házi módszerek a darázsirtásra

Legutóbbi bejegyzések

Mennyire gyorsan irthatók ki a rágcsálók?

Bár mindenki rémálmai között szerepel, a kártevő fertőzések elkerülhetetlenek a

Melyek az ágyi poloska tipikus rejtekhelyei?

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Sárga és csíkos, biztos, hogy darázsról van szó?

Amikor látunk elzúgni egy sárga-fekete csíkos rovart, bizony nehéz eldönteni,

Az ágyi poloska és a nyár

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Az ágyi poloska és a kutyák

Az ágyi poloskák elsősorban az embereket kedvelik, különösen a nőket

Az emberek nagy része nem csak a pókoktól irtózik, de a darazsakkal szemben is van egy erős félelemérzete. Valljuk be, néha azért jogosan.

A darazsak alapvetően hasznos rovarok, mert a kicsinyeiket kártevő rovarokkal táplálják, azonban előfordulhat, hogy annyira elszaporodnak a környezetünkben, hogy veszélyessé válhatnak számunkra. Megeshet az is, hogy a padlásunkra költöznek, majd a plafont átrágva bejutnak otthonunkba. Ilyenkor sajnos nem tehetünk mást, ki kell irtanunk őket, hiszen nem élhetük egy darázskolónia társaságában.

Sajnos mindig vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy házilagos módszerrel megoldhatják a dolgot. Pedig a darázsirtás Budapest vagy más település területén sem játék, nem hiába létezik erre egy külön szakma!

Füsttel, tűzzel

Néhányan úgy gondolják, hogy jó ötlet kiégetni, kifüstölni a darazsakat. Nagyot tévednek. Ez az egyik legrosszabb módszer, amit tehetnek. Ezzel ugyanis csak felmérgesítik az állatokat, akik védekezésként az emberre fognak támadni. Sokszor az amatőr darázsirtók védőfelszerelést sem vesznek fel, és ezzel óriási veszélynek teszik ki magukat.

A darazsak elpusztítása csak akkor lesz hatékony, ha a királynő elpusztul. Amikor nekifogunk a darázsirtásnak, semmi garancia nincs arra, hogy a királynő a fészekben van, ugyanis gyakran elhagyja azt. Visszatértekor új fészek építését kezdi meg, ezzel megalapítva az új kolóniát.

A tűzoltók sok veszélyes esetről tudnak beszámolni az ilyen meddő próbálkozásokkal kapcsolatban, amikor a füstölés miatt létrehozott tűz úgy elharapózik, hogy alig lehet megállítani.

Nagykanizsai telkén egy egyén ezzel a módszerrel próbálkozott, amikor az ott lévő használaton kívüli busz szigetelése lángra kapott. Mázlija volt, hogy idejében sikerült eloltania.

Egy melléképületben lévő kolónia házilagos kiirtása szintén nem lett egy sikertörténet, mert az épületben egy acetilén palack is volt. A nagykanizsai tűzoltók jól végezték munkájukat, mert bár a melléképület leégését nem tudták megakadályozni, de a tűzveszélyes palackot felrobbanás előtt kimenekítették.

Porszívóval

Az emberi butaság határtalan. A tűzoltók olyan darázsirtási módszerrel is találkoztak, amikor egy társaság azt gondolta, hogy a legegyszerűbb, ha kiporszívózzák a darazsakat a fészkükből. Nem számoltak azonban azzal, hogy egy fészekben akár ezer darázs is élhet, ami nem kevés tömeget jelent.

Egy darabig a porszívó tette a dolgát, azonban mégsem bírt a darazsakkal, és túlterhelés miatt leégett.

A darazsak jelentős többsége a műveletet túlélte, a porszívóba került társaik pedig kiszabadultak fogságukból. A fészeknek sem esett bántódása.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy emberéletben nem esett kár, csak az irtók büszkeségén esett csorba, valamint begyűjtöttek jó pár darázscsípést is. Valószínűleg többet nem fognak ezzel a módszerrel próbálkozni.

Védőruha nélkül

Amatőröknek védőruhában sem tanácsos darázsirtásba fogni, de ruha nélkül akár életveszélyes is lehet. A botcsinálta darázsirtók úgy gondolják, hogy egy arcuk elé tett kendő, egy begyűrt ingujj és nadrágszár elegendő védelmet nyújt.

Nagyot tévednek, mert ez nem így van! A darazsak többször is szúrhatnak, mivel fullánkjuk nem szakad ki. Egy mérges, felbőszült kolónia akár meg is ölheti az embert még akkor is, ha az nem allergiás a csípésre.

Semmiképp ne próbálkozzunk a darázsirtással egyedül, bízzuk azt hozzáértő szakemberekre!