Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

PATKÁNYIRTÁS HÁZILAG

Hogyan lehetséges a patkányirtás házilag? Kezdjük a legelején. Sajnálatos módon a jogalkotó úgy látta jónak, ha a kereskedelmi forgalomba kerülő rágcsálóirtó szerek hatóanyag tartalmát 5 ezrelékről 3 ezrelékre csökkenti. A mérgezett csalétekkel történő rágcsálóirtás eddig sem volt zökkenőmentes. A magunk részéről nem értjük a hatóanyagtartalom csökkentés mögött lévő szándékot. De lássuk mit tehetünk mi magunk, ha nem kívánjuk életterünket patkányokkal megosztani. A patkányokról bővebben itt olvashat.

PATKÁNYOK BÚVÓHELYE

Az első és legfontosabb lépés (hazugsággal kezdem, mert az első lépés a megelőzés lenne), az ismert kártevőirtó alapelv szerint, a búvó- és tenyészőhely megszüntetése, a táplálék megvonása. A kialakult patkányfertőzés megszüntetésére vagy mérséklésére megoldás lehet, a különböző méretű és kialakítású élvefogó csapdák alkalmazása. Melyek közül személy szerint legjobbnak az úgyneveztt folyton fogó csapdát tartom. A rágcsálók ezzel a csapdával nagy hatékonysággal megfoghatóak.

ÉLVEFOGÓ CSAPDÁK

patkányirtás házilagA csapda készen, összeszerelve érkezik, ára 5000 Ft körül mozog. Lehelyezve, és némi csalianyagot rászórva azonnal fogásra kész. A kialakítás előnye, hogy a csapdába jutott állat nem zárja ki a következő fogás lehetőségét. Sőt, a társas viselkedés miatt, talán még bátorítja is a társait, hogy kövessék. A csapdázási lehetőségek másik nagy csoportja a tilós rendszerű csapdák. Bizonyos típusait a hagyományos etetőállomáshoz hasonló műanyag szerelvénybe rejthetjük. A csapdák fogósságát leginkább nutella, vagy egyéb mogyorókrém készítmény alkalmazásával maxolhatjuk ki. Összetétele a rágcsálók számára rendkívüli vonzerővel bír. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egerek ellen hatékonyan működő ragadólapos megoldások, a patkányok ellen nem, vagy csak igen csekély mértékben eredményesek. Ennek magyarázatát a két faj közti viselkedés különbségekben kereshetjük. Ugyanígy időleges eredményt érhetünk el az ultrahangos riasztók alkalmazásával is, mert a zavaró hanghullámokat a kártevő rövid idő alatt megszokja. Nyilván nem fogja magát jól érezni, de éppen alkalmazkodó képessége teszi túlélővé.

RÁGCSÁLÓIRTÓ SZEREK

A kereskedelmi forgalomban zavarba ejtő kínálat mutatkozik a rágcsálóirtó szerek terén. A készítmények döntő többsége véralvadás gátló hatóanyagot tartalmaz. Az igazi különbség az alkalmazott csalogató anyagok között, valamint a felhasználásra kész etetőanyagok kialakításában keresendő. Általánosságban elmondható, hogy érdemes többféle terméket kipróbálni.

A tapasztalatok alapján választani, és abból a fajtából vásárolni nagyobb mennyiséget, amit a jelenlévő patkányok a leginkább elfogadnak. Lehetőség szerint a kihelyezett irtószert rögzítsük, ne engedjük a patkánynak, hogy elhurcolhassa. Általános hiba, amit nap mint nap hallunk, hogy „kiló számra viszi a patkány az irtószert, mégsem döglik”. Ennek a magyarázata, hogy bár a patkány valóban kilószámra viszi, nem fogyasztja el, hanem raktározza. A mondat másik része, hogy mégsem döglik szintén nem igaz. A vadászgörényes irtások során kiásott patkányjáratokban rendszeresen találunk elhullott patkányokat. Ezek mind a méregtől pusztultak el.

A rögzítve kihelyezett irtószer kihasználja a patkány azon tulajdonságát, hogy nem képes hányni. Amit lenyelt, az benne is marad. Ha pedig nem engedjük neki a méreg elhordását, kénytelen helyben fogyasztani. Ne várjunk csodát azonban az irtószerektől, a véralvadás gátlás egy folyamat, melynek kialakulásához idő kell. Általánosságban elmondható, hogy a csalétek kihelyezését követő héten még jó elfogadás, és fogyasztás mellett sem várhatunk eredményt.

Az eredmény nem feltétlen lesz látványos. Nem számíthatunk arra, hogy bukdácsolni fogunk az elhullott állatok tetemében. A patkány a többi állathoz hasonlóan általában a vackán pusztul el. Patkányirtás házilag, az itt leírt csapdákkal,  mérgek alkalmazásával lehetséges, de nagyobb fertőzöttség esetén mindenképpen szakemberhez kell fordulni!

 

HÍVJON, ÉS SEGÍTÜNK: +36 30 933 38 63

  Kérjen tőlünk árajánlatot!

   Kérjen visszahívást!

   Eredményes patkányirtás házilag és szakemberek bevonásával

   A patkányok országszerte jelentős károkat okoznak mind a magánépületekben, mind az ipari és gazdasági telepeken. Nem elég, hogy a hatalmas étvágyuknak köszönhetően elrágják a vezetékeket és a falakat, mellette rontják az érintett épület és a környék higiéniai státuszát, valamint komoly betegségeket is terjesztenek. Mindezen okok miatt az irtásukat nagyon komolyan kell vennünk.

   Mi az Ön teendője, ha a lakóhelyén patkányt észlel? Lehetséges-e egyáltalán a patkányirtás házilag történő módszerekkel? Az alábbiakban ezekről olvashat.

   A patkány életmódja és búvóhelye

   A patkány remekül érzi magát az ember közelében. Rendkívül okos és szívós állat, ezért sem olyan egyszerű a kiirtása. Azzal, hogy megismerjük a szokásait, egyúttal a gyenge pontjait is felfedezzük. Az egyik ilyen, hogy a patkány ragaszkodik a fészkéhez, így annak a felkutatása kulcsfontosságú lehet az irtás folyamatában.

   A patkányok a fészkeiket legtöbbször az ember közelében alakítják ki, mivel itt találnak kellő mennyiségű táplálékot, ami esetükben mindennemű ételhulladékra kiterjed. Amit nem esznek meg, azt felhalmozzák az általuk ásott járatokban. Mivel a rágcsálók foga folyamatosan növekszik, valamint az anyagcseréjük is nagyon gyors, ezért lényegében megállás nélkül rágniuk kell. Ennek következtében szinte mindent elpusztítanak, amit élelemszerzés közben találnak.

   Jellemzően pincékben, tetőtereken, szellőzőkben, csőhálózatokban, valamint elhanyagolt lomos környezetben érzik a legjobban magukat. A patkányok éjszaka a legaktívabbak, így gyakran az általuk okozott zaj hívja fel a jelenlétükre a figyelmünket. Találhatunk továbbá rágcsáló ürüléket, rágásnyomokat vagy rábukkanhatunk magára a fészekre is.

   Habár egy komolyabb populáció megjelenése is orvosolható szakszerű beavatkozással, sokat tehetünk a megelőzés érdekében azzal, hogy rendet tartunk a ház körül; a lomokat eltüntetjük, a téglarakásokat rendszerezzük és a szemetet mindig zárt helyen tartjuk. A gabona tárolását szintén észszerű módon kell megoldanunk és fontos lezárnunk a vízgyűjtőket is, hogy ne férkőzhessenek hozzá a kártevők. Azokat a tárgyakat, amelyek patkányürülékkel szennyezettek, kizárólag alapos fertőtlenítés után használjuk ismét.

   A megelőzés tehát kulcsfontosságú, de nézzük mi a teendő olyankor, ha mégis megbizonyosodtunk róla, hogy elszaporodtak a kártevők a házban vagy a ház körül.

   A patkány-probléma kezelése különböző módszerekkel

   A patkányok jelenléte sokaknak okoz fejtörést és a legtöbben az alábbi módszerek valamelyikével próbálkoznak. Fontos azonban már az elején megemlíteni, hogy ezek kizárólag akkor vezethetnek eredményre, ha a fertőzöttség még nem erős és csak néhány rágcsálót szeretnénk elkapni. Túl nagy szaporulat esetén mindenképpen szakember segítségét célszerű igénybe vennünk, hogy megakadályozzuk a további kárt és a jelentős egészségügyi kockázatot. A patkányok ugyanis igen komoly betegségeket terjeszthetnek. Az olyan fertőzések, mint a pestis, a tífusz vagy a patkányharapás-láz csupán néhány a kártevők által terjesztett betegségek sorában. Ezért is kell folyamatosan küzdenünk az ellen, hogy befészkeljék magukat az ember közvetlen közelébe.

   A patkányok a magas intelligenciájuk miatt hamar képesek felismerni a veszélyt. Így könnyen hozzászokhatnak a kihelyezett csapdákhoz, továbbá gyakran megesik, hogy a felkínált mérgezett ételt sem fogadják el, sőt, egy idő után teljesen immunissá válnak ellenük. Próbálkozni azonban érdemes, lássuk, milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre.

   Élve fogó csapdák

   A patkányok igen kíváncsi állatok, ezt pedig a javunkra is fordíthatjuk. Több típusú csapdát is találhatunk forgalmazásban, de a leghatékonyabb mind közül az úgynevezett folyton fogó csapda. Ez a módszer azért előnyös, mert nélkülöz minden kémiai összetevőt és viszonylag gyorsan felszámolhatjuk vele a patkány állományt. A ketrecet csupán ki kell helyeznünk a benne lévő csalétekkel együtt. A rágcsálók különösen kedvelik a mogyorókrémet, de próbálkozhatunk dióbéllel, szalonnával vagy egy kis almával. Amint a kártevő kiszagolja a falatot és fogyasztani készül belőle, azonnal becsapódik mögötte az ajtó. Ezt követően eldönthetjük, hogy az elfogott állatot szabadon engedjük messze az emberi környezettől vagy humánusan véget vetünk az életének. A csapdákkal több patkányt is becserkészhetünk attól függően, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a ketrecben.

   A patkányirtás másik népszerű mechanikus eszköze a tilós rendszerű patkányfogó, ami egy nagyon erős rugóval rendelkezik és szintén csalétekkel működik. Amint a kártevő gyanútlanul megpróbálja elfogyasztani a számára vonzó falatot, az erős rugó összerántja a szerkezetet és gyorsan, szenvedés nélkül végez az állattal.

   Amennyiben ezt a csapdát választjuk, vásároljunk kifejezetten patkányok irtására tervezett terméket, mivel a kisebb, egérvadászatra szánt szerkezetek – habár elkapják és megsebesítik – nem ölik meg azonnal az állatot. Ezzel indokolatlan szenvedésnek tesszük ki a rágcsálót, ami egyértelműen nem célja az irtásnak.

   Rágcsálóirtó szerek

   A legtöbben a patkányméreg mellett döntenek, azonban fontos tudnunk, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő patkányirtó szerek hatóanyag tartalma mára 5 ezrelékről 3 ezrelékre csökkent. Ez különböző jogalkotási szabályoknak köszönhető, kizárólag a hivatásszerűen patkányirtással foglalkozó szakemberek juthatnak hozzá magas hatóanyagtartalmú készítményekhez.

   Mindez azt jelenti, hogy a patkányirtás eredményessége a bolti méreg alkalmazásával közel sem garantálható. További nehezítő tényező, hogy ezek az állatok különösen magas alkalmazkodóképességgel bírnak, emiatt gyorsan rezisztensekké válhatnak egy-egy irtószer hatóanyagával szemben. Bizonyos egyedek egyre ellenállóbbak lesznek és ezt az immunitást adják tovább a génjeikben is.

   Természetesen célravezető lehet, ha próbálkozunk, főleg abban az esetben, ha csupán néhány példánnyal kell megküzdenünk. Tapasztaljuk ki, hogy melyik az a méreg, amit a rágcsálók leginkább elfogadnak. Az irtószert érdemes lehet rögzítenünk egy erre alkalmas szerelvényre, mivel az állatok sokszor egyszerűen elhurcolják magukkal a mérget, hogy elraktározzák a fészkeikben. Az erre kitalált etető doboz nem csupán a patkányirtás hatékonyságát növeli, mellette megóvja a méregtől a háziállatokat és a kisgyermekeket is.

   Ha a patkányok sikeresen elfogadták a mérget, még nem várhatunk azonnal eredményt, mivel számolnunk kell a hatóidővel. A legtöbb készítmény véralvadásgátló anyaggal rendelkezik, melynek a behatási ideje akár több napig is eltarthat. Ennek oka szintén a patkányok intelligenciájában keresendő, hiszen ha a kártevők azt látják, hogy egy társuk a méreg elfogyasztása után azonnal elpusztul, akkor soha többé nem esznek belőle. A több napos hatóidő negatív szerepe, hogy ezalatt egy patkány akár többször is visszajárhat, hogy ismét fogyasszon a méregből, amit ezt követően újra és újra pótolni kell. Nagyobb fertőzöttség esetén ez rengeteg elfogyasztott mérget jelent. Amellett, hogy a pénztárcánknak sem kedvez, még biztosítékot sem kaphatunk a patkányirtás eredményessége kapcsán a fent említett magas alkalmazkodó képesség és az alacsony hatóanyag-dózis miatt.

   Egyéb házi módszerekkel is ráléphetünk a patkányirtás útjára. Számos tippet olvashatunk ezzel kapcsolatban, például olyanokat, mint a patkánylyukakba helyezett szárazjég, fokhagyma vagy ecetes rongy, de borsmenta olajjal vagy szegfűszeggel is rávehetjük a kártevőket, hogy kerüljék el az otthonunkat. Ezek a módszerek egy-két patkánnyal szemben átmenetileg megoldást kínálhatnak, de tartós eredménnyel ne számoljunk.

   Patkányirtás vadászgörénnyel

   A patkányok már nagyon sokszor okoztak problémát az emberiségnek, ezért a kiirtásukra tett törekvéseink is egyidősek velünk.

   Az ember korán feldedezte, hogy a kis testű kutyák és görények betanítása nagyon hatékonynak bizonyul a patkányirtás kapcsán. A módszer segítségével olyan mértékű fertőzöttség is gond nélkül felszámolható, amely más megoldásokkal nem sikerült, továbbá a patkányirtás vadászgörénnyel nem ró felesleges kémiai terhelést a környezetre. Nincs szükség veszélyes kemikáliákra, valamint elkerülhetőek a költséges, kétes kimenetelű és idegtépő próbálkozások. A görények gyorsan képesek kiszimatolni a patkányok fészkét, így azonnal a nyomukba erednek és pillanatok alatt megfojtják őket. A vadászgörényes patkányirtás során az ember a természetben is előforduló hierarchikus viszonyt fordítja át a saját hasznára annak érdekében, hogy megvédje a környezetét a különböző károktól és betegségektől.

   A megoldást már az őseink is alkalmazták és a kártevőirtásban profi szakemberek jóvoltából a jelenbe is integrálódott ez a hatékony és természetes módszer. A kutyák és a görények remekül együttműködnek az irtás során. A görény bemegy a patkány járataiba és amelyik kártevő kimenekül, azt a kint feszülten várakozó kutya azonnal elkapja. Mivel a patkányok komplett alagút rendszereket képesek kiásni, ezért a felkutatásuk érdekében egyszerre több vadászgörényt is érdemes bevetni. Az irtás során a patkányok nem szenvednek, gyorsan kimúlnak, mi pedig mentesülünk a környezetet terhelő kémiai vegyszerek alkalmazása alól. Jelentős túlszaporulat esetén szükség lehet kombinált irtásra, ennek részletei a fertőzöttség mértékétől és további egyéb tényezőktől is függenek.

   A vadászgörényes kártevőirtás további előnye, hogy a patkányok nem az ember számára megközelíthetetlen fészkekben pusztulnak el. A bomlás így nem a környezetünkben zajlik, az irtás végeztével egyszerűen begyűjthetőek az elhullott állatok.

   A görényeket elsősorban azon tulajdonságukról ismerik az emberek, hogy félelem, fájdalom vagy izgatottság esetén rendkívül kellemetlen szagú váladékot préselnek ki magukból a végbél mellett elhelyezkedő bűzmirigyeikből. Erre azonban viszonylag ritkán kerül sor és a szag egyébként is nagyon hamar elillan. Barátságos, könnyen idomítható állatokról van szó, a kártevőirtásban betöltött szerepük pedig szinte egyidős az emberiséggel.

   Patkányirtás Budapest bármelyik pontján és Pest megyében egyaránt elérhető. Profi, tapasztalt szakemberek felelnek az eredményért, hogy Önnek se kelljen megosztania az otthonát az ártalmas betolakodókkal.