Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

PATKÁNYIRTÁS HÁZILAG

Hogyan lehetséges a patkányirtás házilag? Kezdjük a legelején. Sajnálatos módon a jogalkotó úgy látta jónak, ha a kereskedelmi forgalomba kerülő rágcsálóirtó szerek hatóanyag tartalmát 5 ezrelékről 3 ezrelékre csökkenti. A mérgezett csalétekkel történő rágcsálóirtás eddig sem volt zökkenőmentes. A magunk részéről nem értjük a hatóanyagtartalom csökkentés mögött lévő szándékot. De lássuk mit tehetünk mi magunk, ha nem kívánjuk életterünket patkányokkal megosztani. A patkányokról bővebben itt olvashat.

PATKÁNYOK BÚVÓHELYE

Az első és legfontosabb lépés (hazugsággal kezdem, mert az első lépés a megelőzés lenne), az ismert kártevőirtó alapelv szerint, a búvó- és tenyészőhely megszüntetése, a táplálék megvonása. A kialakult patkányfertőzés megszüntetésére vagy mérséklésére megoldás lehet, a különböző méretű és kialakítású élvefogó csapdák alkalmazása. Melyek közül személy szerint legjobbnak az úgyneveztt folyton fogó csapdát tartom. A rágcsálók ezzel a csapdával nagy hatékonysággal megfoghatóak.

ÉLVEFOGÓ CSAPDÁK

patkányirtás házilagA csapda készen, összeszerelve érkezik, ára 5000 Ft körül mozog. Lehelyezve, és némi csalianyagot rászórva azonnal fogásra kész. A kialakítás előnye, hogy a csapdába jutott állat nem zárja ki a következő fogás lehetőségét. Sőt, a társas viselkedés miatt, talán még bátorítja is a társait, hogy kövessék. A csapdázási lehetőségek másik nagy csoportja a tilós rendszerű csapdák. Bizonyos típusait a hagyományos etetőállomáshoz hasonló műanyag szerelvénybe rejthetjük. A csapdák fogósságát leginkább nutella, vagy egyéb mogyorókrém készítmény alkalmazásával maxolhatjuk ki. Összetétele a rágcsálók számára rendkívüli vonzerővel bír. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egerek ellen hatékonyan működő ragadólapos megoldások, a patkányok ellen nem, vagy csak igen csekély mértékben eredményesek. Ennek magyarázatát a két faj közti viselkedés különbségekben kereshetjük. Ugyanígy időleges eredményt érhetünk el az ultrahangos riasztók alkalmazásával is, mert a zavaró hanghullámokat a kártevő rövid idő alatt megszokja. Nyilván nem fogja magát jól érezni, de éppen alkalmazkodó képessége teszi túlélővé.

RÁGCSÁLÓIRTÓ SZEREK

A kereskedelmi forgalomban zavarba ejtő kínálat mutatkozik a rágcsálóirtó szerek terén. A készítmények döntő többsége véralvadás gátló hatóanyagot tartalmaz. Az igazi különbség az alkalmazott csalogató anyagok között, valamint a felhasználásra kész etetőanyagok kialakításában keresendő. Általánosságban elmondható, hogy érdemes többféle terméket kipróbálni.

A tapasztalatok alapján választani, és abból a fajtából vásárolni nagyobb mennyiséget, amit a jelenlévő patkányok a leginkább elfogadnak. Lehetőség szerint a kihelyezett irtószert rögzítsük, ne engedjük a patkánynak, hogy elhurcolhassa. Általános hiba, amit nap mint nap hallunk, hogy „kiló számra viszi a patkány az irtószert, mégsem döglik”. Ennek a magyarázata, hogy bár a patkány valóban kilószámra viszi, nem fogyasztja el, hanem raktározza. A mondat másik része, hogy mégsem döglik szintén nem igaz. A vadászgörényes irtások során kiásott patkányjáratokban rendszeresen találunk elhullott patkányokat. Ezek mind a méregtől pusztultak el.

A rögzítve kihelyezett irtószer kihasználja a patkány azon tulajdonságát, hogy nem képes hányni. Amit lenyelt, az benne is marad. Ha pedig nem engedjük neki a méreg elhordását, kénytelen helyben fogyasztani. Ne várjunk csodát azonban az irtószerektől, a véralvadás gátlás egy folyamat, melynek kialakulásához idő kell. Általánosságban elmondható, hogy a csalétek kihelyezését követő héten még jó elfogadás, és fogyasztás mellett sem várhatunk eredményt.

Az eredmény nem feltétlen lesz látványos. Nem számíthatunk arra, hogy bukdácsolni fogunk az elhullott állatok tetemében. A patkány a többi állathoz hasonlóan általában a vackán pusztul el. Patkányirtás házilag, az itt leírt csapdákkal,  mérgek alkalmazásával lehetséges, de nagyobb fertőzöttség esetén mindenképpen szakemberhez kell fordulni!

 

HÍVJON, ÉS SEGÍTÜNK: +36 30 933 38 63

Kérjen tőlünk árajánlatot!

Kérjen visszahívást!