Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Melyek a legelterjedtebb darázsfajták Magyarországon?

Legutóbbi bejegyzések

Mennyire gyorsan irthatók ki a rágcsálók?

Bár mindenki rémálmai között szerepel, a kártevő fertőzések elkerülhetetlenek a

Melyek az ágyi poloska tipikus rejtekhelyei?

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Sárga és csíkos, biztos, hogy darázsról van szó?

Amikor látunk elzúgni egy sárga-fekete csíkos rovart, bizony nehéz eldönteni,

Az ágyi poloska és a nyár

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Az ágyi poloska és a kutyák

Az ágyi poloskák elsősorban az embereket kedvelik, különösen a nőket

Magyarország mérsékelt égövi országként bővelkedik a darázsfajtákban. Érdemes felismerni őket, mert más-más helyen élnek és csípésük súlyossága is eltérő.

Nemcsak a csípés és a lehetséges allergiás reakció miatt kártevő a legtöbb darázsfaj. Mivel nagyon szeretik gyümölcsöket, tönkre tudják tenni a termést is.

Vannak társas, illetve magányos darazsak, mert nem mindegyik állat él kolóniákban. A szezonális körforgás azonban mindegyikük életmódjára jellemző.

Társas darazsak

Sok fajnál csak a megtermékenyült királynők vészelik át a telet, hogy tavasszal fészket építsenek a gyarapodáshoz.

Kecskedarázs és német darázs

A jellegzetesen fekete és sárga színeiről felismerhető kecskedarázs és német darázs kinézetre nagyon hasonlók. Több ezres populációval rendelkező kolóniákban is élhetnek, általában a talajba, kőrakások közé, ház körüli zugokba építik fészküket.

Sok problémát okoznak nyári időszakban. Olyan nehezen elérhető helyekre is fészkelhetnek, mint a tetőcserepek és az ereszek.

Lódarázs

A méretéről és mintázatáról könnyen felismerhető lódarázs királynője akár 35 mm-esre is megnőhet. A körülbelül 25 mm-es dolgozók gyümölcsnedvekkel táplálkoznak, míg a lárváknak pókhálókból és más ragadózó rovaroktól csenik el a rovarokat.

A lódarázzsal kiemelten óvatosnak kell lenni, mert csípése veszélyes. A fejet és nyakat is támadhatja, ami allergia nélkül is súlyos egészségügyi kockázattal járhat.

Mindegyik fajtájú darázs fészkének eltávolításához szakembert ajánlott hívni, hiszen ez az ő feladata.

lódarázs
lódarázs, forrás: Wikipédia

Magányos darazsak

A magányos darazsakra kevésbé jellemző a támadó természet. Meghúzzák magukat a talajban, növényeken vagy a fákon, a fajuktól függő adottságaik szerint.

Karcsúbb felépítésűek, mint a közösségekben élők. Fészkeiket földes, agyagos alapanyagból készítik vagy a földbe ássák.

Kaparódarazsak

A kaparódarazsaknak 200-nál is több magyarországi faja van. Egyik jeles képviselőjük a lopódarázs, a másik pedig a közönséges homoki darázs.

Az előbbinek 2 fajtája a legelterjedtebb: a feketetorú és a gyakori lopódarázs. Elnevezésük a lopótökre emlékeztető formájukból ered. Hosszúságuk meghaladhatja a 2-2,5 centit. Vízpart közelében gyakoribbak, mert ott a nedves, agyagos talajból könnyen megépítik ivadékbölcsőiket. A felnőttek a virágok pollenjével táplálkoznak, de a fejlődő lárvákat megbénított pókokkal táplálják.

A közönséges homoki darázs laza, száraz talajszerkezetben épít menedéket. Ez a fekete és barnás színű, hosszú, de vékony kaparódarázs típus is megbénított rovarokkal eteti a lárvákat.

Kürtős darázs

Ez a magányos faj színeiben hasonlít a kecskedarázsra és német darázsra, de felismerhető arról, hogy kevesebb sárga csíkja van. Vályogfalba helyezi az utódok lakhelyéül szolgáló fészket.

Padlásdarázs

Ez a fekete csápostorú egyed ragadozóként apró rovarokkal táplálkozik, de a gyümölcsöt és nektárt is kedveli. Elnevezése megtévesztő, mert nemcsak padlásokra építi világos színű fészkét, hanem kerítésen, házfalakon és növények szárán is kereshet a lárváinak biztonságos helyet.

Sárgafoltos papírdarázs

A padlásdarázshoz nagyon hasonlít és szintén ragadozó a 10-18 mm hosszúságú papírdarázs. Leginkább réteken él és növények szárára helyezi kis méretű fészkét.

sárgafoltos papírdarázs
sárgafoltos papírdarázs, forrás: Wikipédia

Fürkészdarázs

A társas darazsakkal ellentétben a fürkészdarázs kifejezzen hasznos. Olyan kártevőket irt, mint a molyok és a tetvek. Petéjét gazdatestekbe szúrja vagy közvetlenül a rovarra helyezi el.

Több típusú fürkészdarázs is van és mindegyik más gazdatestet keres. Jótékony hatása miatt használják a mezőgazdaságban.

Mit tegyünk, ha darázsfészket látunk?

A darazsakkal óvatosan kell bánni! Bár nem ugyanannyira mérgező minden darázs csípése és nem minden fajta támad provokálás nélkül, a legveszélyesebbé pont a Magyarországon nagyon elterjedtnek számító társas fajok számítanak.

A darázsirtás elvégzéséhez ajánlott szakembert felkéni, hiszen sokszor nehezen megközelíthető helyeken találhatók a fészkek és nem tudhatjuk pontosan, hogy mekkora méretű kolóniával kell számolnunk.