Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Darázsirtás

DARÁZSIRTÁS BUDAPESTEN

Darázsirtás Budapesten és környékén 100%-os hatékonysággal. Ha ránk bízza a feladatot, garantáljuk, hogy megszabadítjuk a darazsaktól. Az épület különböző felületein, vagy az alatt megtelepedő darázsfészkek rengeteg kellemetlenséggel járhatnak, talán ezek közül is a legfontosabb a darázscsípés veszélye! Elég csak arra gondolni, ha valakinél allergiás rohamot vált ki.

Darázscsípés:
darazsak csípéskor fullánkjuk segítségével bejuttatják áldozatukba méreganyagaikat. Ezek az emberre is rendkívül veszélyesek lehetnek, különösen, ha az ember nyakát, fejét érik. Az allergiás reakció következtében fennáll az anafilaxiás sokk kialakulásának veszélye, mely akár halált is okozhat. Ilyenkor minél gyorsabban orvoshoz kell fordulni, vagy azonnal mentőt hívni!

Darázsirtás módszerek

A darázsirtás permetezéssel vagy porzással történhet. Ezen irtási technikák a leghatékonyabbak a darazsak ellen. Fontos szempont, hogy mennyire megközelíthető a darázsfészek. A darázsfészket nem minden esetben kell eltávolítani egy tökéletes darázsirtás után, főleg ha az az épület megbontásával járna. Egy ilyen darázs mentesített fészekbe többé már nem költöznek vissza a rovarok.

Darázsirtás legfontosabb célja

A darazsak fészkeiket általában faodvakba, föld lyukakba, házaknál szellőzőkbe, padlásokra építik, de ezen kívül a legváltozatosabb helyeken is kialakíthatják. A kolóniát egy királynő és akár több ezer dolgozó alkotja. Napközben aktívak a darazsak, estefelé, éjszaka azonban visszatérnek a fészekbe. A legveszélyesebb a darazsak közül a lódarázs, ha veszélyben érzi magát támad! Ezért is jobb szakemberre bízni a dolgot, így garantált a profi darázsirtás.

Darázsirtás – Darázsfészek eltávolítása

A darazsak rendkívül változatos formájú és méretű fészkeket tudnak építeni. Ezeket van, hogy az emberekhez közel teszik meg. Ilyenkor furcsa döngicsélésre és a lakásban megjelenő darazsakra lehetünk figyelmesek. Ha megtaláljuk a darázsfészket, akkor azt ne próbálja meg házilag eltávolítani! A darazsak veszélyesek az emberre, így minden esetben kérje profi kártevő irtó szakember segítségét!

A lakásba bejutott darazsakat a házi irtó szerekkel meg lehet ölni, azonban ezekkel a fészek lefújását nem ajánljuk!

  Kérjen tőlünk árajánlatot!

   Kérjen visszahívást!

   Három indok a profi darázsirtás mellett

   Noha a darazsak értékes részei a természet körforgásának, nem ők a legbarátságosabb rovarok, és ha otthonunk közelében telepednek le, az szó szerint fájdalmas is lehet. Csábító lehet, hogy megragadunk egy doboz darázspermetet, és megvédjük a területet ezektől a légi betolakodóktól, de legjobb ha a darázsirtás profik kezébe kerül. A darázsfészek irtás frusztráló és veszélyes is lehet, hiszen nem tudni hogyan reagál a darázs kolónia az irtási kísérletünkre és akár olyan komoly csípéseket is szerezhetünk, hogy kórházba kerülünk vele. Ezzel szemben a profi darázsirtás teljesen megfizethető és biztonságos.

   1. Biztonsági kérdések

   A darazsak agresszívek és megfélemlítőek lehetnek, és jelentős kockázatot jelentenek, ha nem vagyunk védve. A darázsfészek eltávolításának egy kicsi hibája is fájdalmas csípéseket okozhat. A lazább, engedelmesebb mézelő méh rokonaikkal ellentétben a darazsak többször is csíphetnek, és habozás nélkül a lehető legtöbb kárt okozzák mindenkinek, akit fenyegetésnek tartanak.

   Amikor egy darázs fenyegetve érzi magát, feromont bocsát ki, hogy figyelmeztesse az ugyanabból a kolóniából származó többi darazsat. Még ha csak egy darázst látunk is lógni a fészek körül, fennáll annak a veszélye, hogy több darázs többszörösen támad ránk. Sajnos ahhoz, hogy darázscsípés miatt kórházba kerüljünk mégcsak az sem szükséges, hogy sok darázs csípje meg vagy allergiásak legyünka darazsakra.

   2. Lehetséges allergia

   Ha mi magunk vagy a családban bárki más allergiás a méhekre vagy a darazsakra, akkor azonnal rendeljük meg a darázsirtás szolgáltatást profiktól, semmiképp ne próbáljunk egyedül megszabadulni a fészektől. Allergiásak még akkor islehetünk, ha akkor nem emlékszünk semmilyen reakcióra. A méregre adott válasz ugyanis idővel súlyosbodhat.

   A legrosszabb esetben a darázsallergia anafilaxiát, súlyos allergiás reakciót okozhat, amely kezelés nélkül akár halált is okozhat.

   3. Nem távolíthatjuk el az egész kolóniát

   Ha nem irtjuk ki teljesen a darázsfészek minden tagját, vissza fognak térni. A darázspermet visszamaradó hatásai megölhetik őket egy-két napon belül, de ha nem jól permetezzük ki a fészket, akkor egy csomó dühös darazsunk lesz, akik haragot tartanak és erősen harapnak.

   Egy szakember, aki darázsirtás csínját-bínját ismeri jobban fel van szerelve a darázsfészek teljes kiirtásához szükséges eszközökkel és tudással is. Az általuk használt vegyszerek nem állnak rendelkezésre a kiskereskedelmi vásárlóközönség számára, és erősebbek, mint bármi, amit egy boltban megvásárolhatunk.

   Ugyanilyen elv mentén természetesen a patkányirtás és csótányirtás szükségessége esetén is jobb, ha profikhoz fordulunk.

    

   Darázsirtás otthon – hogyan ne csináljuk?

   A melegebb nappalok és a hosszabb éjszakák kezdik megmutatni arcukat, ami azt jelenti, hogy végre itt a nyár. Van azonban egy kártevő, aki előszeretettel tönkreteszi napsütéses délutánjainkat, a darazsak.

   A darázs fészek jelenléte gyakran ahhoz vezet, hogy az ingatlantulajdonosok saját kezükbe veszik a dolgokat, és maguk próbálják eltávolítani a darázsfészket.

   Azonban erősen tanácsos, hogy ne kíséreljük meg eltávolítani a darázsfészket szakember segítsége nélkül. A darázsirtás főleg kolóniák esetében nagyon veszélyes feladat, míg egy-egy darázs egyedileg is kezelhető, de például egy egész darázsfészek irtása esetén érdemes profi rovarirtás után nézni.

   Hogyan NE távolítsuk el a végezzünk darázsirtás feladatot?

   Számos tanácsot találhatunk online a darázsirtás legjobb otthoni módszereiről. A darazsak agresszív lények, ha saját magunk próbáljuk eltávolítani a darázsfészket, anyagilag és fizikailag is költséges lehet.

   Ezért az otthoni, okosban megoldott darázsirtás nem javasolt. Van néhány, az interneten terjengő kifejezetten veszélyes megoldás, amit mindenképpen érdemes kerülni.

   1. Darázsfészek elégetése

   A tűz használata a darázsfészek eltávolítására nagyon veszélyes feladat, és nem sikeres módja a darazsak kiirtásának.

   A darázsfészkek vékony papírszerű anyagból készülnek, amelyet a fa péppé rágásával állítanak elő, így az rendkívül gyúlékony. Emiatt egy darázsfészket elégetve gyakran nemcsak az ingatlanunk gyulladhat ki, hanem fájdalmas égési sérüléseket is szerezhetünk.

   Egy másik probléma a darázsfészek elégetésével, hogy nem hatékony módja a darázsprobléma leküzdésének. Ez azért van, mert nem pusztítja el az összes darazsat. Ez oda vezethet, hogy a fészekben maradó darazsak erőszakossá válnak, valamint a darazsak táplálék után kutatnak, aminek eredményeként megtámadhatnak minket.

   2. Víz

   A víz használatát gyakran a darázsfészek megszabadulásának egy másik módszerének tekintik. Az igazság az, hogy a darázsfészek elárasztása egyáltalán nem hatékony módszer. Ez azért van, mert:

   A fészek helyétől függően, ha vízzel távolítunk el egy darázsfészket, az további károkat okozhat az ingatlanban. Például, ha a darázsfészek a padláson van, a darázsfészek elárasztása vízkárokat okozhat a padlásgerendákban és a mennyezeti gipsztáblákban.

   Ha megpróbálunk elárasztani egy fészket, akkor sem szabadulunk meg a kaptárban élő összes darázstól. A darázsfészket elégetni próbáló hatásokhoz hasonlóan a darazsak kártékonnyá és agresszívvé válnak, és támadni kezdenek, maroknyi fájdalmas csípést okoznak.

   3. Darázsfészek elpusztítása baseballütővel

   A darázsfészek elpusztítása ütővel vagy bármilyen más tárggyal egy másik szóba került eltávolítási lehetőség. Talán ez a legkevésbé okos ötlet egy darázsfészek eltávolítására.

   Ha egy darázsfészket baseballütővel pusztítunk el, azzal közvetlen kockázatot jelentünk saját magunkra nézve, hogy nemcsak egy, hanem egy egész fészek darázs támad nekünk. Ez különösen veszélyes lehet, ha allergiásak vagyunk a darázscsípésre, mivel anafilaxiás sokkot kaphatunk.

   Mivel a darazsak fészekben nagyon veszélyesek is tudnak lenni, ezért a legbiztonságosabb, ha a darázsirtás nem otthoni, hanem profi munkásokra van bízva.

    

   Darázsirtás otthoni módszerekkel

   A tavasz és a nyár az év gyönyörű időszakai, de számos szezonális veszélyt rejtenek magukban. A darazsak nem csak idegesítenek, zümmögnek, de a legtöbb méhnél nagyobb valószínűséggel csípnek meg.

   Bár nem különösebben nehéz vagy időigényes megszabadulni a darazsaktól, mindenekelőtt bátorságra lesz szükségünk, és mint minden harcba induló katonának, nekünk is fel kell vérteznünk magunkat a megfelelő fegyverekkel.

   Sok erős (és gyakran mérgező) vegyszert árulnak a kereskedelemben, hogy megszabadítsák a háztulajdonosokat a dara zsaktól, de vannak természetes módszerek is a darázsirtás kivitelezésére.

   Kezdésként szedjük össze védőruházatunkat és felszerelésünket, nem muszáj egy egész méhész ruhát felvenni, de jó ha rétegesen öltözünk, amikor közel megyünk egy darázsfészekhez.

   A darázsirtás következő lépése a darázsfészek felkutatása. Egyes darazsak szívesebben építik fészküket fákra, míg mások hajlamosak ember alkotta építményekbe építkezni. Ha megtaláltuk a fészket, akkor az is hasznos tud lenni, ha tudjuk, hogy pontosan milyen fajta darazsakkal állunk szemben. Végül, ha ezt is sikerült abszolválni, akkor jöhet a darázsirtás.

   A darázsirtás kezdéséhez válasszuk ki a darázseltávolító harci tervet. Van több otthon is elvégezhető, természetes módszer a darázsirtásra:

   Forrásban lévő víz

   Ha egy vödör forrásban lévő vizet öntünk a darázsfészekre, két dolgot érünk el: azonnal elpusztítja a darazsak sokaságát és tönkreteszi a fészküket. Valósínűleg maradnak még darazsak, ezért a bölcs módszer az, hogy a támadásokat több óra (vagy akár egy teljes nap) különbséggel intézzü.

   Víz szappannal

   A második módszer – az elsőhöz hasonló, de kissé jobb – az, hogy folyékony mosogatószappant adunk a forrásban lévő vízhez, mielőtt a fészekre öntjük. A szappan elvakítja a darazsakat, ezzel is megnehezítve az ellentámadást. Valószínűleg ebben az esetben is egynél több vödörre lesz szükségünk a fészek elpusztításához, de ezzel a módszerrel kisebb az esélye annak, hogy megcsípjenek minket a folyamat során.

   Peszticid spray

   Míg az otthoni jogorvoslatok szépek és olcsók, néha jobb, ha elővesszük a nagy fegyvereket. Ebben az esetben a nagyágyú egy permetező rovarirtó doboz, amivel messziről megtámadhatjuk a fészket. A legjobb darázspermetek relatíve biztonságos távolságból, akár 8 méteres távolságból is felszabadítják az erős darázsölő piretroidokat és piretrineket. Ezek a spray-k érintkezéskor hatnak, azonnal elpusztítják a darazsakat erős neurotoxinokkal. A spray-k különösen hasznosak, ha eresz alatt, fák ágaiban, veranda mennyezetén vagy más nehezen elérhető helyen lévő fészkekkel kell megbirkózni, ahol a forrásban lévő vagy szappanos víz felöntése nem kivitelezhető.

   A darázsirtás Budapest és az ország legtöbb nagyvárosának a területén gyorsan elérthető, így ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy házi megoldásokkal bajlódjunk, bátran hívhatunk profi darázsirtó gárdát is.

    

   Darázsirtás – otthoni vagy profi megoldásokkal

   A kellemes nyári időjárással megérkeztek az udvaron minket zavaró rovarok. A legkellemetlenebbek közé a darazsakat is soroljuk. A darazsak erős csípésükkel sok kinti programot tudnak feloszlatni. Ha a ház közelében darázs fészek található, akkor sajnos sokáig velünk lesznek még a kártékony és veszélyes rovarok. Ráadásul darázsirtás nélkül a kolónia egyre nagyobb és veszélyesebb lesz. A darazsak egyébként nagyon veszélyesek is lehetnek, rengetegen allergiásak rájuk. 2000 és 2017 között 1109-en haltak meg darázs- és méhcsípés következtében, ami éves átlagban 62 halálesetet jelent.

   Még ha nem is vagyunk allergiásak a darazsakra, veszélyt jelenthetnek mindenki számára, aki túl közel kerül a fészkükhöz. A fészekből való kirepülés után nagy számban, és azonnal megcsípnek minden közelben tartózkodó személyt vagy háziállatot.

   Míg egyes darázsfajok rendkívül agresszívak, mások engedelmesebbek. Mivel a darazsak nagyon eltérően viselkednek, tudnunk kell, hogy milyen darazsak van dolgunk, mielőtt hozzákezdünk a darázsirtás munkálataihoz. Mik is a leggyakrabban előforduló darazsak?

   Sárga dzsekik

   A sárga kabát olyan méhnagyságú darazsak, amelyek megkülönböztetett fekete és sárga jelzéseikről ismertek. Az egész világon elterjedtek, és különösen bőségesek az Egyesült Államok délkeleti részén. A hagyományos házi méhektől eltérően a sárga kabátos méheken nincsene barnás szőrszálak, sem a hátsó lábaikon nincs pollenkosár. Beazonosításukhoz talán még fontos lehet, hogy repülés közben oldalirányban repülnek.

   Papírdarázsok

   A papírdarazsak valamivel nagyobbak, mint a sárga kabát. Testük barna vagy fekete, sárga-piros jegyekkel.

   Általában az épületek menedékének közelében építik fészkeiket. Fészkeik kicsik, és csak egy réteg fésűt tartalmaznak a fiókaneveléshez.

   Más darázsfajokhoz hasonlóan ők sem csípnek, hacsak nem érzik magukat fenyegetve. Míg a sárga kabát fekete és sárga, a papírdarazsak barna és sárga.

   Hornet

   Általában feketék, világossárga vagy fehér csíkokkal, amelyek jobban elkülönülnek, mint a sárga kabátokon.

   A hornetek úgy építenek kaptárokat, hogy a fát papírpéppé rágják, és falak építésére használják fel. A legtöbb fészek magas fákra vagy erős, fás szárú növényekre épül.

   Ezek a darazsak nagyon szociálisak, és általában nem csípnek, hacsak nem fenyegetik vagy provokálják őket. Ha megfenyegetik őket, rajzanak.

   Méhek kontra darazsak

   Míg az emberek gyakran összekeverik a méheket és a darazsakat, ezek nem ugyanazok a lények. Míg a darazsak kártevőfajok, a mézelő méhek a környezet szempontjából kritikus jelentőségű fajok.

   A mézelő méhek rendkívül fontos fajok, ezért nem javasolt eltávolítani őket az udvarról vagy az ingatlanról.

   Szerencsére van néhány módszer a darazsak és a méhek megkülönböztetésére.

   Például a méhek nem agresszívak, és csak egyszer tudnak csípni, mielőtt meghalnak. A darazsak viszont többször is csíphetnek. A mézelő méhek teste is nagyobb, szőre könnyed bevonatú. Míg a darazsak és a méhek is beporozzák a növényeket, a mézelő méhek sokkal aktívabb beporzók, mint a darazsak.

   Ha darazsak vannak az udvaron, van néhány pro tipp a rovarirtás elvégzésére:

   1. Akasszunk fel darázscsapdákat

   A darázscsapdák az egyik leggyakoribb és leghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljunk a darazsaktól az udvaron. A csapdák olyan folyadékkal rendelkeznek, amely vonzzák a darazsakat. Amikor a darazsak bekúsznak a csapdába, elakadnak és megfulladnak. Noha a darázscsapdák hatékonyak, felhalmozódnak bennük az elhullott darazsak, és csúnya lehet rájuk nézni.

   2. Készítsünk házi készítésű csapdákat

   Készítsünk házi darázscsapdát úgy, hogy levágjuk egy nagy üdítősüveg tetejét, és az aljához adunk néhány hüvelyk szódát vagy gyümölcslevet. Fordítsuk meg és helyezzük vissza a tetejét, és tegyük fel a házi készítésű csapdát az udvarra.

   3. Hívjunk szakembert

   A nagyobb szabadtéri darázskolóniáktól való megszabadulás lehetetlen lehet otthoni darázsirtás megoldásokkal elérni. Gyors, professzionális eredményekért forduljon szakemberekhez, akik hatékonyan és biztonságosan tudják eltávolítani az otthonunk körül lévő darazsakat.