Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Kell tartani a darázscsípéstől? Mit tegyünk, ha megcsípnek?

A darázscsípések igen gyakoriak, főleg a meleg hónapokban, amikor az emberek is több időt töltenek a kinti környezetben és a rovarok is tetőpontjukat élik a gazdag természetben. A méhekhez hasonlóan a darazsak is méreggel teli fullánkkal vannak felszerelkezve saját maguk védelméért. A csípésük veszélyessé válhat, ha allergiásak vagyunk rá, a fájdalom viszont a megjelenése után rövid időn belül elmúlik.

A méhekhez hasonlóan, a darazsak is csak akkor támadnak, amikor magukat vagy fészküket veszélyben érzik. Azonban ugyanaz a darázs többször is megcsíphet, mert a méhekkel ellentétben, nem veszíti el a fullánkját a szúrás során.

A darázscsípés tünetei

Nem számítva az allergiás reakciókat, a darázscsípés helyén általában egy fájdalmas, piros dudor alakul ki, melynek közepén egy fehér pontocska jelöli a szúrást. Ez a dudor pár óra alatt lelohad.

Komolyabb esetekben viszont a terület fájdalmas marad, és 2-3 napig is piros, gyulladt lehet. Emellett megjelenhet a szédülés vagy a hányinger is, a szervezettől függően.

A darázscsípés következményei egy héten belül teljesen elmúlnak, akár gyógyszeres kezelés nélkül is. Ha a fájdalom és kényelmetlenség érzet túl magas, akkor viszont a kezelőorvos fájdalomcsillapítót vagy antihisztaminos gyógyszereket is kiírhat pár napig.

Hogyan járjunk el darázscsípés során?

Mossuk át a csípés helyét langyos vízzel és szappannal, hogy eltávolítsunk az esetleges baktériumokat vagy méregmaradványokat. Hogy csökkentsük a gyulladást, jeges borogatást használhatunk fél óráig, de egy fájdalomcsillapító is hozzájárulhat a fájdalom és gyulladás csökkentéséhez.

Megeshet, hogy a szúrást követően viszketést is érezhetünk az érintett felületen, ezért antihisztaminos vagy kortikoszteroidos kenőcsöket használhatunk a tünetek csökkentésére.

Elsősorban akkor forduljunk orvoshoz, ha a darázscsípés szem, száj, torok vagy egyéb érzékeny felületen történt, mert ezen részek különösen érzékenyek. Ha tartós fájdalmat vagy gyulladást tapasztalunk, szintén keressük fel a szakembert, mert ilyen esetben felmerülhet az allergiás reakció lehetősége. Ennek tünetei a torok, mellkas szorulásának érzete, a nehéz lélegzés, a szédülés, az ájulás, a hányás vagy a túlzott izzadás.

Fontos, hogy ilyenkor mielőbb menjünk orvoshoz, hiszen ezen tünetek életveszélyesek, és akár halálhoz is vezethetnek, ha nincs gyors beavatkozás. Amennyiben szükséges, még azt se várjuk meg, míg elérünk az ügyeletre vagy a háziorvoshoz, hanem azonnal hívjunk mentőt.

Különös figyelmet szenteljünk a gyerekekre, mivel ők nem mindig tudják közölni velünk, hogy mi és hol csípte meg őket, így kint játszáskor ajánlott minden bántó jelre felfigyelni. Megtaníthatjuk őket arra, hogy hogyan néznek ki a darazsak és fészkeik, vagy hogy ne közeledjenek szabadban hagyott édes italokhoz, hiszen ezek vonzzák a méheket és darazsakat.

Amennyiben darázsfészket találunk, forduljunk szakemberhez, mivel a darázsirtás halogatásával csak még több ilyen rovar nehezíti meg az életünk. A családunkat pedig továbbra is veszélyeztetni fogják, míg meg nem oldjuk a problémát.