Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Hogyan ne irtsunk darazsat házi módszerekkel?

Legutóbbi bejegyzések

Mennyire gyorsan irthatók ki a rágcsálók?

Bár mindenki rémálmai között szerepel, a kártevő fertőzések elkerülhetetlenek a

Melyek az ágyi poloska tipikus rejtekhelyei?

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Sárga és csíkos, biztos, hogy darázsról van szó?

Amikor látunk elzúgni egy sárga-fekete csíkos rovart, bizony nehéz eldönteni,

Az ágyi poloska és a nyár

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Az ágyi poloska és a kutyák

Az ágyi poloskák elsősorban az embereket kedvelik, különösen a nőket

Az emberek többsége tart a darazsaktól, azonban ezek a rovarok bár ragadozók, de mégsem annyira agresszívek. Arra kell ügyelni, hogy óvatosan, lassan mozogjunk a környezetükben, soha ne tegyünk hirtelen mozdulatot.

A darazsak nagyon hasznosak, egy példány naponta akár 20-30 kártevőt – legyeket, hernyókat, rovarokat stb. – is elfog. Mindenképp az élelmiszerlánc részei, amit nem tanácsos megszakítani.

Ha mégis a közelünkben építik fel a fészküket, és annyira az életterünkbe kerülnek, akkor semmiképp ne kezdjük el őket a saját szakállunkra kiirtani, mert több kárt csinálhatunk, mint hasznot. Az irtásuk nagyon komoly szakértelmet igényel.

Házilagos darázsirtás füsttel, tűzzel

Sokan tűzzel, füstöléssel próbálkoznak elpusztítani a darazsakat, azonban ez sokszor nemcsak meddő próbálkozás, de veszélyes is. Felbolydulnak a fészekben lakók, megtámadhatják az embert, mielőtt a fészek elpusztulna. Ráadásul, ha a királynő életben marad (mert például épp nincs otthon), akkor hamar újjáépíti és új kolóniát hoz létre. Nem is beszélve arról, hogy kontrolálhatatlan tűz is keletkezhet, akár az otthonunk is leéghet.

Két évvel ezelőtt szeptemberben Nagykanizsán egy magánszemély megpróbálta kiirtani egy használaton kívüli buszból a darazsakat. A busz a telkén állt. A füstöléses módszert próbálta alkalmazni, de eközben egy szikrától a jármű szigetelése meggyulladt. Szerencséje volt, mert még azelőtt el tudta oltani, mielőtt a hivatásos tűzoltók kivonultak. Sokkal nagyobb baj is történhetett volna.

Szintén szeptemberben történt, hogy Eszteregnyén próbáltak meg kiirtani egy darázsfészket egy ötven négyzetméteres, fából készült melléképületből, ahol egy tűzveszélyes acetilén palack is volt. Nagykanizsáról nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, azonban hiába történt az oltás szakszerűen, a melléképület porrá égett. Itt is hatalmas szerencséje volt az embereknek, hogy a palackot ki tudták hozni, és így az nem robbant fel az elrontott darázsirtás közben.

Házilagos darázsirtás porszívóval

Az emberi leleményesség határtalan. Olyan eset is előfordult, hogy porszívózással akartak megszabadulni a darazsaktól. Egy darabig igen jól működött a dolog, de a darazsak nagy száma és a porzsák kis mérete miatt a porszívó motorja túlterhelődött, és leégett.

Nem is beszélve arról, hogy a darazsak nagy része nemcsak túlélte a porszívózást, de ki is szabadult, valamint a fészek is megmaradt.

Védőruházat hiánya

Szintén tipikus és nagyon veszélyes hiba a megfelelő védőruházat hibája. Sokan ugyanis azt gondolják, ha az arcuk elé tesznek egy viszonylag ritka szövésű áttetsző anyagot, nadrágszárukat és hosszú ujjú ingüket begyűrik a kesztyű alá, az megfelelő védelmet nyújt a darazsak ellen.

Ez sajnos nem így van. Megfelelő védőfelszerelés nélkül semmiképp nem szabad nekikezdeni a darázsirtásnak, mert az életünkkel játszunk. Akár már egy darázs csípése is életveszélyes lehet annak, aki allergiás rá. Egy állat ráadásul többször is tud szúrni, mert a fullánkja nem szakad ki.

Darázsirtás szakemberrel

A darázsirtáshoz megfelelő szakértelemre van szükség. Sokszor a darazsak egy belső, rejtett fészket is építenek – ennek feltárása még a szakembereknek is nehéz.

A darázsirtók megfelelő védőruházattal is rendelkeznek a munka elvégzéséhez, és kellő szakértelemmel ahhoz, hogy az esetleges extrém helyzeteket is megfelelő módon kezeljék.

Mindenképpen kérjünk szakértő segítséget, ezzel nem csak nagyon sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, de jó eséllyel számos csípést is megúszunk vele.