Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Milyen veszélyekkel járhat a patkányok megjelenése?

Legutóbbi bejegyzések

Mennyire gyorsan irthatók ki a rágcsálók?

Bár mindenki rémálmai között szerepel, a kártevő fertőzések elkerülhetetlenek a

Melyek az ágyi poloska tipikus rejtekhelyei?

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Sárga és csíkos, biztos, hogy darázsról van szó?

Amikor látunk elzúgni egy sárga-fekete csíkos rovart, bizony nehéz eldönteni,

Az ágyi poloska és a nyár

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Az ágyi poloska és a kutyák

Az ágyi poloskák elsősorban az embereket kedvelik, különösen a nőket

A nem háziállatként tartott patkányokat mindenki egészségre káros, szapora és koszos állatoknak tartja. Ezen tulajdonságok miatt okkal nem akarunk magunk körül látni egyet sem belőlük.

Ebben a cikkben azok a veszélyek ismerhetők meg, melyek a patkányok felbukkanásával járhatnak.

Károkozás az épületekben, használati tárgyakban és az élelemforrásokban

A rágcsálók sok millió tonna élelmiszert szennyeznek be évente a világban. Emellett tűzveszélyt és rövidzárlatot okozhatnak, ha megrágják az elektromos kábeleket az épületekben.

Az autókban lévő vezetékekhez is hozzáférhetnek, és járatokat tudnak építeni a falakban. Ezenkívül meg tudják rongálni a csöveket, a szigetelést és a fagerendákat is.

A föld alá kiterjedt alagútrendszert áshatnak, ami az épületek alapját gyengítheti. Ráadásul a gátrendszereket is tönkre tudják tenni. Nehéz a járataikat betömni, mert a patkányok a beton és a nehézfémek kivételével szinte bármilyen anyagon keresztül tudnak rágni.

Emberekre terjedő betegségek

A patkányok jelentős kockázati forrásnak számítanak az emberre átterjedő betegségeknek, másnéven a zoonózisnak.

A rossz higiéniás viszonyok szoros összefüggésben állnak a patkányok elszaporodásával. Nemcsak nyálával és ürülékével, hanem az általa hordozott bolhákkal és tetvekkel is fertőz ez az állat. A gyakori kézmosás és a sürgős orvosi ellátás elengedhetetlen a betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez.

A pestist a házi patkányok terjesztették a bolháikkal. Szerencsére ez a fertőzés a 19. század vége óta nagyon ritkán üti fel a fejét a világban, Magyarországon pedig egyáltalán nem jellemző.

A kiütéses tífusz leggyakrabban forró tengerparti területeken fordul elő, ahol sok patkány él. Bolhákon és tetveken keresztül terjed egyik patkányról a másikra, majd az emberre is, ha sérülés keletkezik a bőrfelületen. Lázzal jár és a kiütések kb. 2 hét alatt múlnak el. Antibiotikummal gyógyítható, de szövődményei legfőképp a keringési rendszert érinthetik.

A hastífusz egy ritkán előforduló, magas lázat okozó bakteriális betegség, ami manapság antibiotikummal jól kezelhető. Nem összekeverendő a fentebb említett, más kórokozó miatt kialakuló tífusszal.

Mikor a sertések és a vaddisznók fonálférgek lárváival fertőzött patkányürülékkel kerülnek kapcsolatba, a húsuk is fertőzötté válik. Ha nincs elég alaposan átsütve a fertőzött hús, a fonalóckór emberekre is átterjedhet. Izomfájdalom és láz jellemzi, de szerencsére többnyire jól gyógyítható.

Az iszapláz egy súlyos, lázzal és végtagfájdalommal járó betegség, amit a rágcsáló vizeletében lévő baktérium okoz. Vesekárosodást eredményezhet, ha nem sikerül időben antibiotikummal kikezelni.

Nagyon ritka esetben a patkányok váladékának belégzésével a hantavírus is terjedhet. Ez vérzéses láz szindrómát okozhat. A legtöbb esetben gyógyítható, de veseproblémákhoz vezethet.

Ha a patkányok megharapnak egy embert, harapási láz alakulhat ki a sebbe kerülő kórokozók által. Ilyen jellegű harapással minden esetben orvoshoz kell fordulni.

Bár a fenti felsorolás több esetben is igen egzotikus betegségeket írt le, ezekkel a vírusokkal nyaralás közben is kapcsolatba kerülhetünk a nem megfelelő védekezés miatt. Budapesten rendszeresen folyik a patkányirtás, ahol a szakemberek munkájának köszönhetően az európai fővárosokat tekintve nagyon jó a helyzet.

Állatokra terjedő betegségek

A patkányok ürülékükkel, vizeletükkel és nyálukkal terjesztenek betegségeket az állatok körében is.

A súlyos lefolyású sertésorbánccal elsősorban fiatal állatok fertőződnek meg. Van rá oltás, de hosszú időbe telik a védettség kialakulása. A húsban a baktérium feldolgozás után is megmarad. Bőrsérülés esetén pedig nagyon ritkán emberekre is átterjedhet.

A baromfipestis több madárfajra is kihathat. Ettől a nagyon fertőző betegségtől a legtöbb baromfi pár héten belül elhullik. A megelőzésre oltással kell nagy hangsúlyt fektetni.

Az álveszettség nem terjed emberekre, de tünetei hasonlítanak az igazi veszettségéhez. A központi idegrendszert támadja meg ez a vírus. Lovakat, szarvasmarhákat, juhokat, kutyákat és macskákat is érinthet, de legtöbbször sertések kapják el.

A száj- és körömfájás a fertőzött takarmánytól alakulhat ki a párosujjú patás állatoknál. A vírus legyengülést, lázat és étvágytalanságot okoz, amiből általában 2-3 hét után épülnek fel. Súlyos esetekben elhulláshoz vezethet.

A patkányok által terjesztett betegségek rendkívül nagy kárt okoznak minden évben az egész világon, ezért kiemelt feladat az ellenük történő fellépés. A patkányirtás vadászgörénnyel is történhet. Ez egy nagyon modern és környezetbarát módszer, ahol a vadászgörények és kutyák együttműködése miatt nincs szükség vegyszerekre vagy mérgekre.