Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Milyen jelei vannak az ágyi poloska megjelenésének?

Legutóbbi bejegyzések

Profi kártevőirtás a gabona- és állattartó telepeken

A gabona- és állattartó telepeknek működésük során számos kihívással kell

Darázsfészek a tetőcserép alatt – mi a teendő?

A nyári hónapok beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban,

Miért bízzuk profi rovarirtó cégre a kártevőirtás folyamatát?

Bár sok házi módszer és termék áll rendelkezésre a rovarok

Patkányfertőzés társasház falain belül

Ha egy társasház falain belül történik patkányfertőzés, az nem csak

Mit tegyünk ha darázs él az otthonunkban?

Amikor darázsfészket találunk az otthonunk közelében, az azonnali intézkedés elengedhetetlen.

Milyen jelei vannak az ágyi poloska megjelenésének?

Az ágyi poloskával sok embernek meggyűlik a baja. Ha már egyszer bejutott a lakásunkba, nehéz megszabadulni tőle, mert gyorsan el tud szaporodni, mielőtt egyáltalán tudnánk a jelenlétéről.

A következő jelek felismerése segítségünkre lehet abban, hogy felmérjük, ezzel az élősködővel van-e dolgunk.

Hogy kerül az ágyi poloska az otthonunkba?

Az ágyi poloska általában használt matracról vagy egyéb bútordarabról kerül be, de tömegközlekedés során is fel lehet szedni poggyászon és ruhán. Magától is át tud vándorolni egyik lakásból a másikba. Ez a társasházakban, szálláshelyeken és kollégiumokban különösen megnehezítheti az irtást. A nem tökéletes szigetelés is hozzájárul ehhez, mert a még nem teljesen kifejlett, de már aktív példány csak 1 mm-es.

Az otthon olyan részein jelenik meg, ahol az emberek több időt töltenek mozdulatlanul, mert vérszívóként így jut táplálékhoz. Az ágyon kívül kárpitozott bútorokba is szívesen befészkeli magát és ruhaszövetre is át tud terjedni.

Ezért megelőzésként például az is tud segíteni, ha a ruhánkat mindig egyből kimossuk tömegközlekedés vagy zsúfolt helyen tartózkodás után. Ne ugyanabban a ruhában menjünk be a szobába vagy üljünk le otthon. Ha van szárítógépünk, érdemes használni, mert a magas hőfokával megelőzhető a ruhán való tovább fertőződés.

A fenti módszerek sajnos csak megelőzésként működnek. Mivel ez a kártevő csupán almamag nagyságú és lapos, sok helyen találhat menedéket és tipikusan éjjel szokott előjönni.

Az ágyi poloska felkutatásakor nagyon alaposan át kell néznünk minden apró rést. Mielőtt elkezdünk vizsgálódni, nem árt kesztyűt húzni, mert a poloska csípése napokig égő és viszkető érzést okozhat. Ha ilyen jellegű csípést észlelünk, az az egyik fő jele, hogy ideje közbeavatkozni.

Hogyan találhatjuk meg ezt a vérszívót?

Apró, barna színű rovarok után kutakodjunk. Miután vérrel táplálkoznak, megdagadnak és vöröses színük lesz. Az ágyi poloska peték nehezebben észrevehetők, mert csak mákszemnyiek és világos színűek. Egy zseblámpa is a segítségünkre lehet, hogy jobban lássuk a rejtett zugokat.

Mindent nézzünk végig az ágynál, de anélkül, hogy szétszednénk. Ez azért fontos, mert nem lenne jó, ha az ágynál lévő poloskák a szoba többi részére jutnának.

Kezdjük a huzat, a párnák és a takaró óvatos átvizsgálásával. Sokan úgy fedezik fel a problémát, hogy a lepedőn apró vörös foltokat látnak. Ezek összenyomódott ágyi poloskák.

Ha homokszemnyi fekete foltokat látunk, az az ürülékük lehet. Ezenkívül előfordulhat, hogy találunk elpusztult példányokat is. Az ágyi poloskák ötször vedlenek, mire teljesen kifejlődnek, így, ha levedlett bőrt pillantunk meg, az is utalhat a jelenlétükre.

Az ágykeretet, ágyrácsot és ágybetétet is nézzük meg, ne csak a matracra koncentráljuk. Itt is figyeljünk arra, hogy ne pakoljunk szét a szobában, hogy ne terjesszük át máshová ezt a vérszívót.

Még a bútorozatlan lakásokat is érdemes átvizsgálni, mert az ágyi poloskáknak hónapokig nincs szükségük élelemre és ezért lakatlan helyen is megbújhatnak. Ha egy kis kartonpapírt a padló mélyedésébe illesztünk, meggyőződhetünk róla, hogy nem rejtőznek a résekben.

Mit tegyünk, hogy megszabaduljunk az ágyi poloskától?

Ha sikerül is megtalálnunk, gyorsan intézkedni kell a hatékony irtás érdekében. A házi módszerektől csak átmeneti megoldást várhatunk még a kevésbé súlyos esetekben is. Ennek az az oka, hogy az ágyi poloska rengeteg petét tud lerakni, amelyek gyorsan ki is kelnek. A számuk emiatt exponenciálisan növekedhet.

Egy szakember pontosabban meg tudja állapítani, hogy milyen módszerekre van szükség az ágyi poloska irtás során és ez jelent hosszútávú megoldást a fennálló problémára.