Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Meddig él az ágyi poloska?

Ha az ágyi poloska bekerül az otthonunkba, akkor biztos, hogy minél hamarabb szeretnénk megszabadulni tőle. A legjobb megoldás az irtószerrel való eltávolítás, amit csakis szakemberrel végeztessünk el, de még így is fennáll a lehetősége, hogy egy-egy egyed túlélje a több szakaszból álló eljárást.

Az ágyi poloska, a bolhához hasonlóan szeret elbújni matracunk vagy akár a lakásunk leginkább eldugott réseibe, ami megnehezíti a kiirtását. Ebben a cikkben információkat olvashatunk arról, hogy meddig él az ágyi poloska.

Az ágyi poloska életciklusa

Minden a tojások lerakásával kezdődik, amit egy kiadós táplálkozás előz meg, azaz a nőstény egyed először friss emberi vagy állati vérrel táplálkozik. A nőstény átlagosan 1-7 tojást rak le naponta, de minél több és minél jobban megközelíthető a táplálék forrás, annál többet képes lerakni.

Ahogyan a tojásból kikelnek a fiatal egyedek, 5 átalakulásos cikluson mennek át, amíg elérik a felnőttkort. A fejlődés során folyamatosan szükségük van vérre, hogy 5 hét elteltével felnőtté váljanak.

Egy fiatal és egy érett felnőtt között a leginkább szembetűnő különbség fizikai, a fiatal egyedek világosabb, sárgásabb színűek, míg a felnőttek sötétbarnás-pirosas színbe hajlanak. Egy átlagos ágyi poloska 4-6 hónapig élhet, de rideg körülmények között akár 1 évig is képes kibírni, például alacsony hőmérsékleten és táplálék hiányában.

Milyen szempontok befolyásolják az ágyi poloska életét otthonunkban?

Hőmérséklet: az extrém hőmérséklet a halálához vezet, de tudnunk kell, hogy egy melegebb környezetben az ágyi poloska is jobban érzi magát, felgyorsul az anyagcseréje, ami azt jelenti, hogy gyakrabban fognak vért szívni a gazdatestből. Ezzel ellentétben, hideg környezetben képes lassítani a szervezete működését.

Általános dolgok: ha a matracon tartózkodik a poloska, akkor nagy valószínűséggel összenyomódhat az ember testsúlya alatt. De ide sorolhatjuk az irtószerek és az általános takarítás általi veszélyeket is, amit szintén megrövidítheti az életét.

Táplálékforrás: tévhit, hogy ha nem alszunk pár napig az adott ágyban vagy nem viseljük a fertőzött ruhákat, akkor megszabadulunk az ágyi poloskától. Mint fentebb olvashattuk, akár hónapokig is képes megélni táplálék nélkül.

Például egy üres házban 4-5 hónapig és elidőzhetnek a teljesen kifejlődött egyedek, a fiatalabbak viszont csak pár hétig bírják táplálék nélkül és átlagos hőmérsékleten. Az ágyi poloska kisebb rágcsálókon is élősködhet, mint a patkányok vagy akár a házi kedvenceink, így emberi jelenlét nélkül is jól elvan.

Ne reméljük azt, hogy a hosszabb ideig üresen hagyott, teljesen lakatlan ház ágyipoloska-mentes lehet, mert ezek a komisz élősködők megbújhatnak a legeldugottabb helyeken is, mint például a falban levő repedések vagy a padlózat alatti nyílások.

Így mindenképp ajánlott alaposan átvizsgálni a lakást és az elemeit, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nincs ágyi poloskánk. Amennyiben mégis találunk élő egyedeket, az ágyi poloska irtás folyamatához érdemes szakembert bérelnünk. Mivel a kártevők elleni kezelés mindig csak a kikelt rovarokat öli meg, így több alkalomra is szükség lehet a sikerhez.