Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Meddig él az ágyi poloska?

Legutóbbi bejegyzések

Profi kártevőirtás a gabona- és állattartó telepeken

A gabona- és állattartó telepeknek működésük során számos kihívással kell

Darázsfészek a tetőcserép alatt – mi a teendő?

A nyári hónapok beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban,

Miért bízzuk profi rovarirtó cégre a kártevőirtás folyamatát?

Bár sok házi módszer és termék áll rendelkezésre a rovarok

Patkányfertőzés társasház falain belül

Ha egy társasház falain belül történik patkányfertőzés, az nem csak

Mit tegyünk ha darázs él az otthonunkban?

Amikor darázsfészket találunk az otthonunk közelében, az azonnali intézkedés elengedhetetlen.

Meddig él az ágyi poloska?

Ha az ágyi poloska bekerül az otthonunkba, akkor biztos, hogy minél hamarabb szeretnénk megszabadulni tőle. A legjobb megoldás az irtószerrel való eltávolítás, amit csakis szakemberrel végeztessünk el, de még így is fennáll a lehetősége, hogy egy-egy egyed túlélje a több szakaszból álló eljárást.

Az ágyi poloska, a bolhához hasonlóan szeret elbújni matracunk vagy akár a lakásunk leginkább eldugott réseibe, ami megnehezíti a kiirtását. Ebben a cikkben információkat olvashatunk arról, hogy meddig él az ágyi poloska.

Az ágyi poloska életciklusa

Minden a tojások lerakásával kezdődik, amit egy kiadós táplálkozás előz meg, azaz a nőstény egyed először friss emberi vagy állati vérrel táplálkozik. A nőstény átlagosan 1-7 tojást rak le naponta, de minél több és minél jobban megközelíthető a táplálék forrás, annál többet képes lerakni.

Ahogyan a tojásból kikelnek a fiatal egyedek, 5 átalakulásos cikluson mennek át, amíg elérik a felnőttkort. A fejlődés során folyamatosan szükségük van vérre, hogy 5 hét elteltével felnőtté váljanak.

Egy fiatal és egy érett felnőtt között a leginkább szembetűnő különbség fizikai, a fiatal egyedek világosabb, sárgásabb színűek, míg a felnőttek sötétbarnás-pirosas színbe hajlanak. Egy átlagos ágyi poloska 4-6 hónapig élhet, de rideg körülmények között akár 1 évig is képes kibírni, például alacsony hőmérsékleten és táplálék hiányában.

Milyen szempontok befolyásolják az ágyi poloska életét otthonunkban?

Hőmérséklet: az extrém hőmérséklet a halálához vezet, de tudnunk kell, hogy egy melegebb környezetben az ágyi poloska is jobban érzi magát, felgyorsul az anyagcseréje, ami azt jelenti, hogy gyakrabban fognak vért szívni a gazdatestből. Ezzel ellentétben, hideg környezetben képes lassítani a szervezete működését.

Általános dolgok: ha a matracon tartózkodik a poloska, akkor nagy valószínűséggel összenyomódhat az ember testsúlya alatt. De ide sorolhatjuk az irtószerek és az általános takarítás általi veszélyeket is, amit szintén megrövidítheti az életét.

Táplálékforrás: tévhit, hogy ha nem alszunk pár napig az adott ágyban vagy nem viseljük a fertőzött ruhákat, akkor megszabadulunk az ágyi poloskától. Mint fentebb olvashattuk, akár hónapokig is képes megélni táplálék nélkül.

Például egy üres házban 4-5 hónapig és elidőzhetnek a teljesen kifejlődött egyedek, a fiatalabbak viszont csak pár hétig bírják táplálék nélkül és átlagos hőmérsékleten. Az ágyi poloska kisebb rágcsálókon is élősködhet, mint a patkányok vagy akár a házi kedvenceink, így emberi jelenlét nélkül is jól elvan.

Ne reméljük azt, hogy a hosszabb ideig üresen hagyott, teljesen lakatlan ház ágyipoloska-mentes lehet, mert ezek a komisz élősködők megbújhatnak a legeldugottabb helyeken is, mint például a falban levő repedések vagy a padlózat alatti nyílások.

Így mindenképp ajánlott alaposan átvizsgálni a lakást és az elemeit, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nincs ágyi poloskánk. Amennyiben mégis találunk élő egyedeket, az ágyi poloska irtás folyamatához érdemes szakembert bérelnünk. Mivel a kártevők elleni kezelés mindig csak a kikelt rovarokat öli meg, így több alkalomra is szükség lehet a sikerhez.