Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Hol van a legtöbb patkány Magyarországon?

Legutóbbi bejegyzések

Mennyire gyorsan irthatók ki a rágcsálók?

Bár mindenki rémálmai között szerepel, a kártevő fertőzések elkerülhetetlenek a

Melyek az ágyi poloska tipikus rejtekhelyei?

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Sárga és csíkos, biztos, hogy darázsról van szó?

Amikor látunk elzúgni egy sárga-fekete csíkos rovart, bizony nehéz eldönteni,

Az ágyi poloska és a nyár

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Az ágyi poloska és a kutyák

Az ágyi poloskák elsősorban az embereket kedvelik, különösen a nőket

Földünkön a patkányok tekinthetők a legsikeresebb gerinceseknek. Ennek egyik oka az, hogy igen termékenyek, valamint nagyon jó az alkalmazkodó képességük. Ha valahol elszaporodnak, hatalmas pusztítást visznek végbe. Csak hatékony irtással lehet ellenük védekezni.

Nincs ez másképp Magyarországon sem, hiszen hazánkban is az egyik leggyakoribb kártevő a patkány. A kertes házakban, falvakban általában mindenki magának oldja meg a kártevőmentesítést, míg gazdasági vállalatoknál vagy egyéb cégeknél gyakori a profik igénybe vétele.

A patkányirtás vadászgörénnyel egy nagyon keresett szolgáltatás ezen a területen, a napokban pedig egy átfogó statisztika is napvilágot látott arról, hogy hol van a legtöbb patkány Magyarországon.

Mely területeken él a legtöbb patkány?

A felmérésben megállapították, hogy a patkányok Magyarországon kisebb-nagyobb számban, de mindenütt előfordulnak. Elmondhatjuk, hogy a fertőzöttség országos, míg a darabszámuk tájegységenként, megyénként, városonként, területenként eltérő.

Az elmúlt időszakban az észlelések száma mind a patkányok, mind az egerek vonatkozásában megnőtt. A legtöbb patkányészlelést Sárbogárdról, Gyomaendrődről és Kisújszállásról jelentették.

Tízezer lakosra vetítve a patkánybejelentések száma Békés Megyében volt a legtöbb, 7,2 darab. Jász-Nagykun-Szolnok Megyéből 5,5 darabot jelentettek, Hevesből 5,3 darabot.

Közepes fertőzöttségű területnek számít Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye, Tolna, Bács-Kiskun, valamint Csongrád Megye. Az észlelések száma 3,1-4,4 darab közötti.

Az ország nyugati feléről jelentették a legkevesebb esetet. Győr-Moson-Sopronból 2.2 darabot, Komárom-Esztergomból 2.8-at, Vas Megyéből 2,8 darabot. Hasonlóan kevés volt Zala, Somogy, Fejér, Pest Megyében is.

Az észleléseknél megállapítható, hogy a nagyvárosok adatai többségében a térségi adataikkal egyeznek meg. A felmérésben részt vevők válaszai alapján kiderült, hogy az elmúlt évhez képest gyakoribb ezeknek a kártevőknek a jelenléte.

Nemcsak közegészségügyi szempontból, de a károkozás miatt is komoly veszélyt jelentenek a patkányok. Minden évben jelentős mennyiségű gabonát fogyasztanak el vagy károsítanak meg, a másféle élelmiszerekről már nem is beszélve.

Emellett ezek a rágcsálók sokféle betegséget is terjesztenek. Ahogy arról már olvashattunk, nem csak a patkányok nyálával és ürülékével terjedhetnek a kórokozók, hanem az általuk hordozott élősködőkkel, például a bolhákkal is.

A múltban sok nagy pestisjárvány a patkányok elszaporodásával kezdődött, de olyan komolyabb betegségek is köthetők a nevükhöz, mint a tífusz, az iszapláz vagy a hantavírus. Az állatok húsát pedig megfertőzhetik, ez különösen bosszantó a gazdálkodók számára.

A bevezetőben is említett vadászgörényes patkányirtás azért terjed rohamosan Magyarországon is, mivel itt a görény és a kisebb testű kísérő kutyák is a vadászösztönükre hallgatnak, és élvezettel vetik bele magukat a munkába. Nagyon gyakori, hogy ott is sikeresek, ahol a méreggel történő irtás nem vált be.