Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Hogyan történik a patkányirtás vadászgörénnyel?

Legutóbbi bejegyzések

Mennyire gyorsan irthatók ki a rágcsálók?

Bár mindenki rémálmai között szerepel, a kártevő fertőzések elkerülhetetlenek a

Melyek az ágyi poloska tipikus rejtekhelyei?

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Sárga és csíkos, biztos, hogy darázsról van szó?

Amikor látunk elzúgni egy sárga-fekete csíkos rovart, bizony nehéz eldönteni,

Az ágyi poloska és a nyár

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg

Az ágyi poloska és a kutyák

Az ágyi poloskák elsősorban az embereket kedvelik, különösen a nőket

A vadászgörények látszólag cuki kis állatok, azonban azt mindenképp tudnunk kell róluk, hogy húsevő ragadozók. Az ember már nagyon régen háziasította őket, de már a kutyák után.

Már az ókori egyiptomiaknak, görögöknek és rómaiaknak is volt házi görényük. Elsősorban vadászatra, akkoriban a túlzottan elszaporodott nyulak kiirtására használták őket, nagy becsben tartva az állatokat. Még Leonardo is megfestette, gondoljunk csak a Hölgy hermelinnel c. képére, ami vadászgörényt ábrázol.

Házi kedvenc

Sokan tartanak kedvtelésből görényt. Igaz, hogy kis termete van, a hím súlya 1-2 kg, a nőstény kb. csak fele ekkora, azonban mégsem tarthatjuk csak ketrecben. Nagyon különleges és szeretni való állatok.

Hasonlóan kell nevelni őket, mint a kutyákat, mert nagyon igénylik a társaságot, valamint azt, hogy napi szinten több órát is játszanak, foglalkozzanak velük. A görényekre a szélsőséges viselkedés jellemző. Nagyon játékosak, huncutok, de olykor lusták is. Ilyenkor békén kell őket hagyni, hogy kipihenjék magukat.

Kisgyerek mellett nem igazán ajánlott a tartásuk, mert kölcsönösen kárt tehetnek egymásban. Sajnos a leggondosabb tartás mellett a görények hajlamosak a harapásra, különösen a hímek. Mivel tűhegyes foguk van, ez igen kellemetlen lehet.

Nagyon tanulékonyak, egy kis odafigyeléssel akár trükkökre is meg lehet őket tanítani. Ezért alkalmasak a vadászatra is.

Patkányok és görények

Nagyon régóta használják ezeket az állatokat patkányok irtására. A patkányirtás vadászgörénnyel sokkal hatékonyabb, mint a vegyszeres megoldás, ugyanis ez mindenképp környezetetbarát módszer. A vegyszeres irtásra a patkányok előbb utóbb immunisak lehetnek, a görényekre azonban soha. A kutyákkal különösen hatékonyan és jól tudnak együtt működni.

A patkányok károkozása igen jelentős. Nemcsak a családi házaknál, de a mezőgazdasági üzemekben, tanyákon, boltokban, üzletekben, vendéglátó helyeken, kórházakban, intézményekben, gyakorlatilag bárhol fellelhetők, ahol az ember él.

Vannak olyan helyek, ahol nem szerencsés a patkányok ellen méreggel védekezni, mert más állat is hozzáférhet a méreghez, ami megbetegítheti. Például sertéstelep, marhatelep, lovarda. Ezeken a helyeken különösen érdemes az idomított vadászgörényeket és a vadászkutyákat bevetni.

Hatékonyság

Ha tudjuk, hogy hol van a patkányok járata, hol húzzák meg magukat, akkor viszonylag egyszerű a dolog. A görény bemegy a patkány járataiba, a vadászkutya pedig feszülten figyel, hogy a patkány melyik kijáraton próbál elmenekülni. Ahogy a kártevő megjelenik, a kutya azonnal elkapja és megöli. Ha nem találjuk a járatokat, akkor a vadászkutya megmutatja nekünk.

Mivel a patkány nagyon gyors, a vackának több kijárata is van, érdemes több görényt is elindítani felkutatásukra. Egy patkány olykor nagyobb, mint a vadászgörény, azonban a görény mégis eredményesen kiűzi a patkányokat járataikból.

Mindenképp jó megoldás ez a módszer, mert így a patkány sem szenved, hiszen a kutya egyetlen harapással öli meg az állatot. Érdemes pár hónap múlva megismételni az irtást, hogy az hatékony legyen, hiszen nem garantálható, hogy minden patkány a lyukban tartózkodik az akció során.

Azért is érdemes ezt a módszert választani, mert ilyenkor a patkány nem a járatában, vackában fog elpusztulni. Képzeljük el, hogy ha a házunk alatt, vagy a pince egy eldugott sarkában döglik meg!

A teteme örök időkig ott marad, szennyezve ezzel a környezetet. Csak a bűzt fogjuk érezni, és nem tudjuk majd megtalálni, ha hozzáférhetetlen helyen van. Ezen segítenek a vadászkutyák, melyek azonnal végeznek a károkozókkal, és utána be lehet gyűjteni az elhullott állatokat.