Darázsirtás véglegesen

Darázsirtás és darázsfészek eltávolítás

A Bla-Tox Kft. a gyors- és szakszerű darázsirtás híve. Az időjárás függvényében, de általánosságban a nyár második felétől a darázsfészkek nagysága látványos méretűre nő. A fészeklakók által okozott kellemetlenségek pedig a zavarótól az elviselhetetlenig terjednek.  DARÁZSIRTÁS GYORSSEGÉLY: 06 (30) 933 3863

Legveszélyesebb a lódarázs

A darazsak önmagukban is félelmetes rovarok, de mind közül a lódarázs (vespa crabro) az akitől jogosan rettegni kell. Európában a legnagyobb méretű redősszárnyúak családjából. Igen fájdalmas szúrása, és jókora duzzanatot is okoz utána a szúrás helyén. Képes elpusztítani a méheket is. Nem válogat, mivel rovarokkal táplálkozik. Ellentétben a többi darázs fajokkal, a fészket, ha nem sikerül felszámolni, akkor a kolónia maradék tagjai megpróbálják ugyanott újra építeni.

Legveszélyesebb darázsfaj

A darázsfészkek a létező legkülönfélébb helyeken épülnek

Így a darázsirtás is elég változatos kihívások elé állítja az irtást végzőt. Az elérhető fészkeket a bátrabbak, vagy inkább vakmerőbbek, önállóan is megpróbálhatják, azonban védőruha nélkül ez senkinek sem javasolt. Nem kell különösebben részletezni a darazsak irtása során előforduló veszélyhelyzeteket. A csípések és a belőlük kialakuló allergiás reakciók miatt elővigyázatosságra intenek. De a magasból leesés veszélye, törések, zúzódások, fantázia nélkül is könnyen elképzelhetők.

A darázsirtás a fészek, vagy ennek hiányában az ún. röplyuk felkutatásával kezdődik

Ezt általában már a megrendelő is kellő óvatossággal meg tudja tenni. Közreműködése a sikeres darázsirtás érdekében nélkülözhetetlen. Ki ismerné jobban a saját területét, mint saját maga? Ennek hiányában a darázsfészek nem pusztítható el maradéktalanul. A kezelés után általában másnap szűnik meg teljesen a mozgás. A kezelés idején kint lévő egyedek gyakran csak este térnek haza, így a kihelyezett irtószerrel csak akkor érintkeznek.

Megelőzhető-e a darázsirtás, ha a királynőt befogjuk?

Nem. A darazsak nem méhek, a királynő elvesztése esetén a kolónia egyszerűen újat nevel, mert nem hozzá, hanem a fészekhez kötődik.

Beköltözik-e új család a régi fészekbe?

Lehetőség szerint a darázsirtás végén a fészket is eltávolítjuk, de amennyiben erre nincs lehetőség, nem kell aggódni, a válasz határozott nem. Számtalan használaton kívüli fészket látni a darazsak lakta padlástereken, és egyéb helyeken. Olyan gyorsan építenek új fészket, hogy a régi helyek számukra semmilyen értéket nem képviselnek.

Lehetséges a darázsirtás, ha nem látszik a fészek?

Igen, ha legalább a „röplyukat látjuk”, és meg is tudjuk közelíteni. A felület (szigetelés, ereszdeszka, gipszkarton lap, stb.) mögött lévő fészekbe jutást a darazsak által használt közlekedő úton keresztül is el tudjuk érni, az irtás kivitelezhető.

Darázsirtás házilag

A darazsak irtása rendkívül veszélyes feladat, és egyáltalán nem javasolt házilag nekiállni. Ellenben egy-két óvintézkedést meg lehet tenni mielőtt elkezdenek fészket építeni. Összeszedtünk pár hasznos tippet, melyekkel nagy eséllyel meglehet gátolni a darázsfészek építést. Természetesen ezekre nincs garancia, hogy minden esetben működnek.

Olajkeverék darázs ellen

A legfrissebb kutatások szerint szegfűszeg, citromfű, muskátli illóolajok, valamint víz és édes szappan keveréke távol tartja a darazsakat. Ha elkészítettük, akkor öntsük bele egy spray palackba, majd fújjuk be vele az eresz- és párkányok alatti részeket, tető egyes felületeit, épületen található hasadékokat.

Darázsfészek ellen illóolajok

Darázscsapda készítése

A darázscsapda működési elve az, hogy a darazsat megpróbáljuk odacsalogatni úgy, hogy utána ne tudjon kijutni onnan. Darázscsapda készítéséhez fogjunk meg egy két literes műanyag flakon és vágjuk le a tetejét. Ha ez megvan, akkor fordítsuk meg az alsó részt és helyezzük rá a másik részre. Előtte töltsük fel cukros vízzel, vagy szörp és víz elegyével az alsó részt. Amint kész van helyezzük ki a ház közelébe, illetve, ha már van darázsfészek, akkor a közelébe kell elhelyezni. Ha azonban nem szeretne ezzel foglalkozni, akkor itt számtalan darázscsapda közül lehet válogatni. Tovább a csapdákhoz 

Darázscsapda házilag

Repedések és szeméttárolók

Ahhoz, hogy a darazsak jó eséllyel ne jelenjenek meg lakókörnyezetében, érdemes minden lehetséges kockázati tényezőt kizárni. Ilyen például az épületben lévő repedések megszüntetése, mivel előszeretettel költöznek be ezekbe. Aztán ott vannak az udvaron lévő műanyag kukák, hulladéktárolók. Nem szabad élelemforrást biztosítani számukra. A legjobb időszak, hogy rendbe szedjünk mindent az őszi időszak. Ilyenkorra elpusztulnak a dolgozó darazsak, és csak  királynő éli túl a telet. Tavasszal már mindennek rendbe kell lennie, mielőtt újra építkezni és szállni kezdenek.

Hulladéktároló
Hívás
Honlap | SEO | ADS