Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Az ágyi poloska és a nyár

Az ágyi poloska az egyik olyan rovar, amely ragyogóan meg tud lapulni úgy, hogy észre sem fogjuk venni, csak akkor, ha már megcsípett minket. Elbújnak a hálószobában, és csak akkor jönnek elő, ha táplálkozni szeretnének. Ha tehetik, ki sem mozdulnak az ágyunk alól.

Vannak azonban olyan esetek, amikor mégis útra kelnek, mert túlságosan elszaporodtak egy helyen. Ilyenkor új szállást keresnek maguknak, és ehhez bizony el kell hagyni a biztonságot jelentő házat, lakást, és így kikerülhetnek a szabadba.

Mi történik a nyáron?

Ezeknek a kis ragadozók az év mind a 365 napján aktívak. Életciklusukat, szaporodásukat, étvágyukat nem befolyásolják sem az évszakok, sem pedig az időjárás. Ennek igen egyszerű oka van, mégpedig az, hogy általában nem a szabadban, hanem az otthonunkban, velünk élnek. Emiatt nem igazán hat rájuk a kinti környezet.

Azonban, ha útra kelnek, akkor már ki vannak szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, a környezeti hatásoknak.

Hazánkban nincs olyan extrém forróság nyáron, hogy elpusztuljanak a poloskák, ennek ellenére mégis kerülhetnek nyáron olyan helyzetbe, ami a halálukat okozhatja. Ez akkor történhet meg, ha a nyári kánikulában bent maradnak a napon lévő, bezárt autóban. Ott a hőmérséklet nagyon könnyen elérheti az ötven fokot. Ez az a hőmérséklet, ami már a poloskáknak is ártalmas. Alig kell egy órát ott eltölteniük, és már nem fognak onnan élve kijutni. Tehát elmondhatjuk, hogy az ágyi poloskák egyik fő ellensége a túlmelegedett autó.

Van még egy olyan időjárási helyzet, ami szintén káros számukra, ez pedig az esős időjárás. Ezek a rovarok normál körülmények között nem fognak kimúlni még a trópusi melegben sem, azonban, ha a víz eljut a búvóhelyükre, és nem tudnak kijutni onnan, akkor megfulladnak.

A poloskák még akkor tudnak elpusztulni, akár nyáron is, ha nagyon sokáig nem jutnak táplálékhoz. Első sorban emberi vérre szomjaznak, de nem vetik meg más melegvérű állatok vérét sem, ha a szükség úgy hozza. Azonban mindent megtesznek azért, hogy az ember közelébe kerüljenek.

Kedvelt helyeik

Szívesen húzódnak az árnyékba, a hűvös, sötét helyekre. Inkább elkerülik a meleget, ha tehetik. Többek között ezért is vannak szívesen a hálószobánkban, mert ott nagy melegben általában működik a klíma. A másik ok természetesen az az, hogy így az élelemforráshoz, azaz hozzánk is közel vannak.

Több hely van azonban, ahol elbújhatnak, jól élhetnek. Ha véletlenül kikerülnek a szabadba, akkor alig várják, hogy újra visszakerüljenek a légkondicionált hálószobába. Mert nem igazán szeretnek gyalogolni, ezért keresnek maguknak valami szállítóeszközt, ami lehet a mi szatyrunk, a gyerekek hátitáskája, vagy egy kutya is, aki bent lakik a házban.

Nyári aktivitásuk

Bár a hűvös helyeket szeretik, ennek ellenére ezek a rovarok a nyári melegben nagyobb aktivitást mutatnak.

Ha véletlenül télen kikerülnek a hidegbe, akkor túlélésük érdekében lelassítják életfunkciójukat, anyagcseréjüket, ezért képesek extrém hidegben is a túlélésre.

Nyáron viszont ők is felpezsdülnek, gyorsabb a mozgásuk. Nagyon kötődnek az emberhez, ezért ilyenkor aktívabbak, szívesen utaznak az emberek táskájában, vagy a ruhájuk ráncában meglapulva.

Nyári nyaralásunk alkalmával sajnos előfordulhat, hogy egy ilyen kellemetlen élősködővel térünk majd haza, ezért érdemes ruhánkat, bőröndünket átnézni, mikor hazaérkezünk.