Visszahívásért kattintson ide!

Hívjon most! +36 30 536 7337

Sárga és csíkos, biztos, hogy darázsról van szó?

Legutóbbi bejegyzések

Amikor látunk elzúgni egy sárga-fekete csíkos rovart, bizony nehéz eldönteni, hogy miről is van szó. Bántani fog? Megtámad? Féljek tőle? Mit tegyek?

Egy biztos, ne csináljunk semmiféle hessegető mozdulatot, kerüljük a széles gesztusokat. Nyugodtan, lassan próbáljunk távolodni tőlük, pánikra semmi ok, hacsak nem egy egész fészeknyi rovar támadt ránk. Akkor bizony menekülni kell. Ha lehetőségünk van rá, akkor érdemes akár vízbe is vetnünk magunkat, és abban teljesen elmerülni, hogy meg tudjunk szabadulni tőlük. Ennek hiányában próbáljunk valami zárt, biztonságos helyre eljutni. Út közben, ha van nálunk egy kis élelmiszer, akkor dobjuk oda nekik, hátha az jobban fog nekik tetszeni, mint mi. Esetleg egy pulóverrel is próbálkozhatunk, az esetleg lekötheti a figyelmüket.

Sajnos, amilyen hasznosak általában ezek a kis csíkos rovarok, némelyikük annyira veszélyes is, ha épp allergiások vagyunk a csípésükre. Hogy hatásosan védekezhessünk, tudnunk kell, hogy mivel is állunk szemben, azon kívül, hogy csíkos… Méhecske, vagy darázs, barát, vagy ellenség, védett, vagy irtandó…

A méh

Na, a méhecskéket pont, hogy védeni kell, óvjuk őket, tegyünk nekik egy tálba vizet, hogy tudjanak inni. Nekik is nagyon melegük van ebben a kánikulai hőségben. Nagyon szorgalmasak, barátságosak. Hatalmas munkát végeznek a virágok beporzásával. Próbáljuk meg elkerülni, hogy megszúrjanak minket. A szúrásuk nekünk sem kellemes, de ők belepusztulnak…

Erdei méh

Ritkán futunk össze velük. Jellemző rájuk, hogy sokkal többet képzelnek magukról, mint amik valójában. Nem tudnak minket bántani, de úgy csinálnak, mintha igen. Agresszíven röpködnek, de nem bántanak. Nem kell őket komolyan venni.

Dongó

A méhecskék legnagyobb segítője a beporzásban. Impozáns a mérete, hatalmas termetéhez képest apró szárnyai segítségével remek repülő. Ha nem rovar lenne, mindenki odalenne érte, olyan cuki. Akár meg is simogathatjuk, nem fog bántani.

Lódarázs

Talán leginkább a lódarázstól van félnivalónk. Ha kipécéz minket magának, követni fog, bárhová is megyünk. Nem szabad csapkodni, mert azt támadásnak veszi, és átmegy agresszorba. A csípése, melyet nyugodtan nevezhetünk marásnak is, igencsak fájdalmas.

Lopódarázs

Nem fog minket bántani. Számára a pók az igazi ellenség, azokat csipdesi. A földben él, ritkán találkozhatunk vele. Alakja szintén különleges. Míg a dongó hatalmas méretével tűnik ki csíkos társai közül, addig a lopódarázs talán az egyik legkarcsúbb rovar. Rá igazán illik a jelző, hogy darázsderekú.

Kecskedarázs

Nem szabad a közelében enni, mert akkor ő is fog kérni belőle. Hiába engedjük, hogy egyen belőle, akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy nem egy jó kis csípéssel hálálja-e meg. Kifejezetten harcos fajta.

Zengőlégy

Az összes sárgacsíkos rovar közül ő a legjámborabb, nem tud csípni, csak bosszantani, de azt kiválóan. A követés nagymestere. Annyira halk a repülése, hogy szinte zajtalan. Másik különleges tulajdonsága, hogy szinte egy helyben is meg tud állni a levegőben, úgy repül, mint egy helikopter. Percekig képes arra, hogy egy helyben lebegjen. Lárvái kedvenc csemegéje a levéltetű.

Kabócaölő darázs

Bár félelmetes a kinézete, de általában nem bánt. Nagyon sarokba kell szorítani ahhoz, hogy ránk támadjon. A béke nagykövete. A nevében is benne van, a kabócáknak kell rettegniük tőle, ugyanis csak azokat fogyasztja.